< Terug naar overzicht

Kans op ernstig arbeidsongeval blijft stijgen

In Belgische privébedrijven vielen er in 2009 127 dodelijke slachtoffers bij een arbeidsongeval en liepen bijna 15.900 werknemers een (blijvend) lichamelijk letstel op.

Het gaat hierbij om ongevallen op de werkvloer en verkeersongevallen op de weg van en naar het werk. Dit staat in het rapport over arbeidsongevallen van de christelijke vakbond ACV.

Door de economische crisis is er een daling van het aantal arbeidsongevallen, maar dit is vooral te wijten aan een lagere tewerkstelling en minder aan een veiligere werkomgeving.

Hoewel het aantal lichte arbeidsongevallen (met tijdelijke ongeschiktheid) daalt, is die trend niet te merken bij ernstige arbeidsongevallen met blijvende ongeschiktheid. Meer zelfs, de kans op een ernstig arbeidsongeval is sinds 1980 nog gestegen voor arbeiders.

Per 1000 arbeiders worden er jaarlijks 9 ernstige arbeidsongevallen aangegeven: het stijgende aantal interims, toenemend werk in onderaanneming en het stijgend aantal kmo-werknemers laat zich voelen. Meer dan de helft van alle dodelijke arbeidsongevallen in ons land gebeuren in kmo’s, terwijl dezelfde groep kmo’s ruwweg een derde van alle werknemers telt.

De inspectiediensten blijven onderbemand, zodat een Belgische onderneming gemiddeld maar om de zeven jaar een inspectie mag verwachten.

Jaarlijks worden zo’n 32.000 inspecties uitgevoerd. In bijna de helft van de gevallen wordt een inbreuk vastgesteld. Toch wordt slechts in een tiental gevallen de immuniteit opgeheven. Meer zelfs, in 2009 zijn slechts 79 boetes uitgeschreven voor 268.000 werkgevers. Ter vergelijking, in 2009 werden drie miljoen verkeersboetes uitgedeeld.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen