< Terug naar overzicht

Jongste generatie op het werk verschilt nauwelijks of niet van andere generaties

Een nieuw onderzoek verwijst talloze grote verschillen tussen de jongere en oudere generaties op het werk naar het rijk der fabelen. Er zijn veel meer zaken die de diverse generaties gelijk hebben dan die hen van elkaar onderscheiden.

Generatie Y of de millennials, zeg maar de huidige 20- tot 34-jarigen, verschillen in motivatie en attitude fundamenteel van de andere generaties op de werkvloer. Die anderen, dat zijn de babyboomers (momenteel zowat 50 tot 65 jaar) en generatie X (de mensen tussen 35 en 49 jaar). Van de millennials wordt vrij algemeen aangenomen dat ze het schip onmiddellijk verlaten als de job niet overeenstemt met hun verwachtingen. Hun carrière komt overigens voor hen niet op de eerste plaats. Ze zijn niet loyaal, zoeken zelf hun weg en voelen zich als een vis in het water als het om flexibiliteit gaat. Millennials willen ook voortdurend feedback, ze willen bevestigd worden in hun rol en eisen hun deel van het succes op. Ze vinden trouwens dat iedereen in het team een trofee mag opeisen.

“Think again”, dat zou de kortste samenvatting kunnen zijn van een onderzoek dat het IBM Institute for Business Value uitvoerde door een bevraging van nagenoeg 1800 werknemers van de verschillende generaties in de meest diverse organisaties in twaalf landen. De Amerikaanse HR-beroepsvereniging SHRM pakte uit met de opmerkelijke resultaten uit het rapport, dat de titel meekreeg ‘Myths, Exaggerations and Uncomfortable Truths’. De titel weerspiegelt al de – voor velen ongetwijfeld verrassende – resultaten.

Het IBM-instituut heeft de studie uitgevoerd wegens de toenemende invloed van de millennials in alle aspecten van het werk en de maatschappij. Die jonge generatie is immers begonnen aan haar tocht op de carrièreladder. In 2020 zullen ze al ongeveer de helft uitmaken van alle werknemers in de VS. In 2030 zullen ze zelfs goed zijn voor driekwart van alle werknemers wereldwijd, zo heeft het businessblad Forbes dan weer berekend.

Het onderzoek heeft de volgspot gericht op vijf mythes over de millennials. We overlopen de bevindingen.

Mythe 1: millennials koesteren andere doelstellingen en verwachtingen over hun carrière dan de oudere generaties

Volgens de studie hebben millennials gewoonweg dezelfde loopbaanambities als de andere generaties. Vanzelfsprekend is niet iedereen even ambitieus en legt de ene al andere accenten dan de andere, maar dat geldt evengoed voor de oudere generaties. Over het algemeen beschouwd, verschilt het plaatje nauwelijks of niet. Millennials wensen financiële zekerheid en werkstabiliteit, precies zoals generatie X en de babyboomers. Flexibiliteit wordt weliswaar nagestreefd, maar dan alleen als het voldoende zekerheid biedt. Een carrière bij een goede werkgever? Ja, laat maar komen. Geef ons zekerheid.

Mythe 2: millennials willen voortdurend feedback en dan vooral bijval, ze denken ook dat iedereen in het team een trofee moet krijgen

Millennials zouden uitdrukkelijke applaus-zoekers zijn. Daar klopt niets van, weerlegt de studie. Millennials willen wel een manager die zijn werk en leiding op een ethische en faire manier uitvoert. Zijn beslissingen moeten op een transparante manier tot stand komen. De nodige erkenning moet er wel zijn, maar dat geldt evengoed voor generatie X (die schouderklopjes van de baas willen) en de babybomers (die een baas willen die ook hun visie wil kennen). Het komt vooral op hetzelfde neer.

Mythe 3: millennials zijn verslingerd aan het digitale, ze willen alles online hebben en delen ook alles online, zonder te letten op persoonlijke en professionele grenzen

Millennials zijn opgegroeid met internet en sociale media. Dat is hun wereld, ze voelen zich er thuis, maar dat betekent nog niet dat ze geen onderscheid weten te maken tussen persoonlijke zaken en hun werk. Het klopt wel dat deze jonge generatie voorsprong heeft op de oudere generaties als het aankomt op de online-wereld. Ze staan bijvoorbeeld ook veel meer open voor online-leren. Maar dat betekent niet dat ze het face-to-face-contact niet evengoed appreciëren. Zij maken dat onderscheid niet. Ook in opleidingen weten ze persoonlijke wisselwerking te appreciëren. Online sluit direct contact niet uit en vice versa – dát is hun wereld. En die grenzen tussen privé en werk trekken ze heus ook wel.

Mythe 4: millennials kunnen geen beslissing nemen zonder ieders advies ingewonnen te hebben

Het klopt dat meer dan de helft van de millennials zegt dat ze betere beslissingen nemen wanneer ze een voldoende groep van diverse mensen erop aangesproken hebben, maar zowat twee op de drie van generatie X zegt precies hetzelfde en ook de babyboomers willen best wel advies inwinnen. Ook hierin verschillen de millennials dus niet echt van de oudere generaties.

Mythe 5: millennials verlaten het schip onmiddellijk als de job niet overeenstemt met hun verwachtingen en hun ‘passie’

Ook dat is niets meer dan een mythe. Als millennials van job veranderen, doen ze dat om exact dezelfde redenen als de oudere generaties, zo wijst het onderzoek uit. Veelal heeft het te maken met de leidinggevenden of hun eigen ambities. Dat gaat evengoed op voor generatie X en voor de babyboomers. Hieruit blijkt ook dat millennials wel degelijk een carrière nastreven. Hun ambities hoeven niet onder te doen voor degene van de andere generaties. Je kan een kleine groep die niet aan de ‘race’ in de ‘fast lane’ meedoet ook niet vereenzelvigen met een generatie.

Het klopt wel dat millennials al voor meer werkgevers aan de slag geweest zijn dan de oudere generaties, nu al. Zegt dat evenwel iets over hen of over de huidige economische realiteit?

Wat nu met ‘generatiemanagement’?

Moet er dan nog ‘generatiemanagement’ zijn? Het is hoe dan ook beter te focussen op de individuele medewerkers, zo adviseren de onderzoekers. Zo verval je niet in generatiestereotypen. Zorg ook voor een organisatie waarin er echt samengewerkt wordt. Uiteindelijk is het dat wat alle generaties willen.  

Bron: SHRM (shrm.org), IBM Institute for Business Value (935.ibm.com/services/us/gbs/thoughtleadership) en Forbes (forbes.com)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen