< Terug naar overzicht

Jongeren zijn minder gemotiveerd en minder productief

Werknemers jonger dan 30 jaar zijn minder betrokken, minder gemotiveerd en minder productief dan hun collega’s van 30 jaar en ouder. Personeel vanaf 50 jaar heeft een grotere betrokkenheid bij het werk.

Dat blijkt uit een onderzoek van Zebrazone onder 2230 werknemers in loondienst, waarover de Nederlandse vaktijdschriften Overheidsmanagement en P&O Actueel berichtten. Het onderzoek richtte zich op vitaliteit en prestaties op de werkvloer. Zo blijkt 93% van de werknemers gemotiveerd te zijn om te werken en vindt 95% het werk zinvol.

De onderzoekers verklaren deze uitmuntende cijfers door de goede organisatie van Nederlandse bedrijven: medewerkers worden niet alleen goed betaald, ze worden ook actief gestimuleerd om mee te denken en te participeren.

De betrokkenheid bij de organisatie is minder groot: 17% geeft aan niet of nauwelijks verbonden te zijn met de organisatie, terwijl één op de vijf er niet zoveel betekenis aan geeft. Dat vijftigplussers een grotere betrokkenheid hebben bij hun organisatie, kwam voor de onderzoekers niet echt als een verrassing. Oudere werknemers zijn immers opgegroeid in een tijd waarin werk het allerbelangrijkste in het leven was. Zij hebben daarom nog altijd veel loyaliteit, klinkt het. Voor jongeren is het veel belangrijker om een goede balans tussen werk en privé te vinden. Die verhouding bekijken ze continu erg kritisch en ze zijn sneller bereid om verder te zoeken als de match niet optimaal is.

Verder zorgen werkdruk, een hoog wegtempo en overwerk voor stress. Dat blijkt alvast een vaak voorkomend probleem: 44% van de ondervraagden ervaart stress op het werk, waarvan 27% zelfs ‘vaak tot heel vaak’.


Bron: Overheidsmanagement.nl, P&O Actueel

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen