< Terug naar overzicht

Jongeren zijn de pineut

18 tot 34-jarigen lijden het meeste onder de quarantainemaatregelen ten gevolge van de coronacrisis. Ze kampen niet alleen met meer angstgevoelens, ook de economische repercussies treffen hen harder.

18- tot 34-jarigen signaleren vaker dat ze zich depressief, eenzaam en angstig voelen dan Europeanen ouder dan 35 jaar, zo blijkt uit de Eurofound-studie ‘Living, Working and Covid-19’. De jonge Europeanen stellen bovendien dat ze minder veerkracht hebben om om te gaan met levensproblemen. Ook hun tevredenheid met het leven is flink gedaald in vergelijking met pre-coronatijdperk. Nochtans ervoeren jongeren traditioneel een grotere tevredenheid en welzijn dan oudere leeftijdsgroepen. Deze trend werd door de financiële crisis van 2008 omgedraaid en lijkt nu nog erger te worden.

De studie, waaraan meer dan 85.000 respondenten deelnamen, leert voorts dat vooral de jongeren worstelen met de crisis. Zij worden disproportioneel geconfronteerd met de economische gevolgen zoals jobverlies of een drastische vermindering van de werktijd. Dit leidt tot een groeiend gevoel van onzekerheid over hun financiële en professionele toekomst.

Zestien procent van de 18 tot 34-jarigen zegt het merendeel van de tijd neerslachtig of depressief te zijn. Een vijfde voelt zich eenzaam en 21 procent voelt zich gespannen. Meer dan de helft (53 procent) heeft een verhoogde kans in een depressie te belanden. Ter vergelijking, in 2016 leerde de European Quality iof Life Survey dat 4 procent van de jongeren zich eenzaam voelden en 5 procent zei dat ze depressief waren.

Bron: Eurofound

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen