< Terug naar overzicht

Jongeren met diploma blijven langer aan het werk

Hooggeschoolde jongeren vinden niet alleen gemakkelijker een job dan hun laaggeschoolde leeftijdsgenoten, ze blijven meestal ook langer aan de slag. Maar hoe langer de werkloosheid duurt, hoe kleiner de kans op duurzaam werk, ook voor hooggeschoolden.

Dat blijkt uit een onderzoek van de VDAB. De VDAB ging na in welke mate jongeren in crisistijden in staat zijn om na het vinden van een job, aan de slag te blijven.

Van de 120.010 jonge werkzoekenden in 2012 vonden zeven op de tien werk. Bijna de helft van wie aan het werk ging, bleef minstens twaalf opeenvolgende maanden aan het werk. Gemiddeld duurt de tewerkstelling bij jongeren langer dan zes maanden.

Achter dat gemiddelde schuilt een grote heterogeniteit. Vorig onderzoek toont aan dat het onderwijsniveau bepalend is voor de kansen op de arbeidsmarkt. Nu blijkt ook dat de duurzaamheid van de tewerkstelling toeneemt met het onderwijsniveau. Drie op de vier hooggeschoolden blijven minstens zes maanden aan de slag tegenover net niet de helft bij de laaggeschoolden.

Uit het onderzoek blijkt ook het belang van snel werk vinden. Hoe langer iemand in de werkloosheid zit, hoe groter de kans dat het gevonden werk niet duurzaam is. Dat geldt voor alle onderwijsniveaus. Bij jongeren die minder dan 3 maanden werkzoekend waren, bleef 68% minstens 6 maand en 55% minstens 12 maand na het vinden van werk aan de slag. Voor wie langer dan een jaar werkzoekend was, is dit maar een derde ervan.

Terwijl 70% van de jongeren uit de werkloosheid stroomt door werk, ligt dit percentage bij de oudere leeftijdsgroepen lager: 64% bij de 25-49-jarigen en 45% bij de 50-plussers. Wat de duurzaamheid van de tewerkstelling betreft, zijn er geen verschillen tussen de leeftijdsgroepen. Net als bij jongeren, is ook bij de 50-plussers die werk vonden, na een jaar nog 48% aan de slag.

Bron: VDAB

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen