< Terug naar overzicht

Jongeren kiezen steeds vaker om viervijfde te werken

Steeds meer twintigers kiezen bewust voor een viervijfdebaan in hun zoektocht naar een goede werk-priv├ębalans. Voornamelijk bij vrouwen is dat een sterke trend.

Terwijl slechts 4,4 procent van de mannen onder de 25 jaar een viervijfdejob heeft, geldt dat voor 11,3 procent van de vrouwen. In de leeftijdscategorie van 25- tot 29-jarigen daalt dat percentage bij de mannen zelfs nog tot 3,1 procent, en stijgt het bij de vrouwen verder tot 13,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van HR-dienstverlener SD Worx.

Ondanks het genderverschil neemt het aantal jongeren die viervijfde werken sterk toe, bij zowel mannen als vrouwen. Tussen 2008 en 2015 kwamen er maar liefst 69 procent twintigers met een viervijfdebaan bij.

Beperkt inkomensverlies

Die toename is ongetwijfeld het gevolg van een stijgend aantal vacatures voor deeltijdse jobs én een grotere vraag bij twintigers. Heel wat jongeren willen carrière maken, maar kiezen tegelijk bewust voor gezin en privéleven, ook als er nog geen kinderen zijn.

Arbeidsmarktexpert Jan Denys (Randstad) verklaart: “Voor deze jongeren is viervijfde werken eigenlijk gelijk aan een voltijdse baan. Bovendien is het inkomensverlies beperkt en is opnieuw overstappen naar een voltijdse baan perfect haalbaar."

Bron: De Morgen (demorgen.be) en SD Worx (sdworx.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen