< Terug naar overzicht

Jongeren kennen VDAB niet

Jongeren die werk zoeken, zijn niet tevreden over de VDAB. Ze weten onvoldoende wat de organisatie doet en vinden dat ze te weinig hulp krijgen.

Dat blijkt uit een bevraging van de Vlaamse jeugdraad bij 750 jongeren tussen 16 en 30 jaar. Amper 13 procent zegt dat ze de VDAB goed kent. Van hen zegt zeven op de tien dat de VDAB jongeren niet echt aan een job helpt. “Er is een gebrek aan informatie en de jongeren missen een aanpak op maat”, zegt Lotta Coenen van de Vlaamse Jeugdraad.

De VDAB erkent dat ze met een imagoprobleem bij jongeren kampt en verwijst naar een uitgebreide campagne voor jongeren dit voorjaar. Daarnaast organiseert de VDAB allerlei projecten en heeft het een speciale pagina gericht op jongeren op de website.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) is verbaasd over het resultaat van de rondvraag. “België geldt in Europa als een goed voorbeeld als het gaat om jeugdwerkloosheid. Dat wil toch zeggen dat onze aanpak werkt.”

Discriminatie


De jongeren vinden discriminatie op de werkvloer een echt probleem. Acht op de tien jongeren kregen er zelf al mee te maken of kennen mensen die gediscrimineerd werden op basis van origine, afkomst, kledij, seksuele geaardheid, handicap of beheersing van het Nederlands.

Uit de bevraging blijkt verder dat driekwart van de jongeren meer praktijkstages wil in alle studierichtingen. Binnen de groep werkenden is dit zelfs 90 procent. Jongeren doen geen concrete suggesties over de structuur of hervorming van het onderwijs, maar vragen kwalitatief onderwijs dat hun vaardigheden bijbrengt en ruimte geeft om hun eigen talenten te ontwikkelen. Jongeren zijn het er wel over eens dat de onderwijshervormingen die nu op tafel liggen geen oplossing zijn voor de problemen binnen het onderwijs.

Bron: De Morgen/De Vlaamse Jeugdraad

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen