< Terug naar overzicht

Jongeren hebben onrealistische kijk op arbeidsmarkt

Jongeren zonder werkervaring hebben vaak geen realistische kijk op werken, verloning en extralegale voordelen. Toch krijgen ze kansen van kmo’s.

Dat blijkt uit een rondvraag van zelfstandigenorganisatie NSZ bij 531 kmo’s. Bijna de helft van de kmo’s (48%) die de afgelopen twee jaren mensen hebben aangeworven, heeft één of meer werkzoekende jongeren zonder relevante werkervaring in dienst genomen.

Ruim één derde (37%) van de kmo’s die jonge werkzoekenden in dienst namen, doet dat omdat ze jongeren nog helemaal kunnen vormen en opleiden. Dat jongeren minder kosten aan de werkgever, is slechts voor 12% van de kmo’s een doorslaggevend argument te zijn.

Opvallend is dat 64% van de kmo’s aangeeft dat jonge werkzoekenden die zich aandienen voor een job geen juiste kijk hebben op de taakomschrijving en daarom fout inschatten hoe de job er concreet uitziet. 55% zegt dat jongeren geen realistische kijk hebben op hun beginsalaris. Bijna alle jongeren schatten hun eerste loon te hoog in.

Ook hun verwachtingen over extralegale voordelen zijn onrealistisch hoog. Zo verwachten jongeren dat ze meteen een smartphone, computer en een wagen van de zaak zullen krijgen, al is dat in de bedrijfswereld voor beginnende werknemers meer uitzondering dan regel. Het aantal vakantiedagen waarop ze recht hebben, wordt tot slot door 37% van de jongeren te hoog ingeschat.

“Dat is begrijpelijk”, vindt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Wie jong is en geen werkervaring heeft, kent eigenlijk zeer weinig van het bedrijfsleven en dat is jammer, maar niet noodzakelijk hun fout. Verplichte bedrijfsstages vanaf de derde graad in het secundair onderwijs, en dus niet alleen zoals voorzien in het TSO en het BSO, moeten daarom volgens de ondernemersorganisatie verplichte kost worden en voortgezet worden in het hoger onderwijs.”

Bron: NSZ

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen