< Terug naar overzicht

Jonge ondernemers zijn veel bescheidener dan hun rolmodellen

De helft van de ondernemers tussen 18 en 35 jaar vindt zijn maatschappelijke rol belangrijk. Ze mikken niet meteen op personeelsgroei of overnames en al helemaal niet op een beursgang. De focus ligt op overleven. Toch kijken ze op naar topondernemers als Marc Coucke of Elon Musk. Dat blijkt uit het eerste gezamenlijke onderzoek van HR-dienstverlener Acerta en ondernemersorganisatie ETION in samenwerking met Arteveldehogeschool, Hogeschool Gent en Gentrepreneur bij 1167 ondernemers in hoofdberoep tussen 18 en 35 jaar.

Uit de enquête gedaan door Acerta, de HR-dienstverlener, en ETION, het forum voor geëngageerd ondernemen, blijkt dat jonge ondernemers, jonger dan 35 jaar, door dezelfde beweegredenen naar het ondernemerschap worden gedreven als gelijk welke ondernemer: ze willen in de eerste plaats hun eigen baas kunnen zijn. Daarnaast verwachten ze van het ondernemerschap dat ze zelf hun werktijden kunnen bepalen en dat ze hun creativiteit kunnen ontwikkelen.

Winst, ook voor de maatschappij

Hoofddoel van het ondernemen voor de jonge ondernemer is dat zijn/haar activiteit groeit en dat ze geld opbrengt. Daarmee verrassen ze niemand. Dat de ambitie om bij te dragen aan het maatschappelijk welzijn op de derde plaats staat, valt wel op. 51% van de jonge ondernemers vindt hun maatschappelijke rol belangrijk tot zeer belangrijk.

Jonge ondernemers bescheiden ambitieus

Wat misschien nog meer opvalt, is welke doelen jonge ondernemers zich juist niet vooropstellen. Ze mikken niet op personeelsgroei, niet op internationaliseren, niet op overnames aangaan, niet op de verkoop van hun activiteit en al helemaal niet op een beursgang.

Elon Musk en Marc Coucke als rolmodel

De bescheiden ambitie van de jonge ondernemer vinden we allerminst terug in het lijstje van namen van ondernemers naar wie zij opkijken. Elon Musk en Marc Coucke kun je bezwaarlijk bescheidenheid verwijten, toch worden zij het vaakst genoemd. Dat Marc Coucke naast Elon Musk staat, illustreert trouwens dat onze jonge ondernemers hun voorbeelden niet ver (hoeven te) zoeken. Een groot deel vindt zijn voorbeeld zelfs nog dichter bij huis, namelijk in eigen familie. Dat een kind van een zelfstandige het ondernemerschap in het bloed heeft, lijkt dus te kloppen.

Wat ook opvalt, is het ontbreken van vrouwelijke rolmodellen. Tussen de voorbeelden uit eigen familie kunnen natuurlijk vrouwen zitten, maar onder de voorbeelden die bij naam worden genoemd is het zoeken naar een vrouwelijk rolmodel: Conny Vandendriessche staat voorlopig als enige vrouw in de top 10 van Belgische voorbeelden, de internationale top 10 is zelfs 100% mannelijk.

Het ondernemersklimaat kan nog beter

Waarom zijn jonge ondernemers bescheidener dan hun rolmodellen? Er zitten hen blijkbaar wel een paar obstakels in de weg. Financiële onzekerheid valt nog af te doen als een logische zorg voor beginnende ondernemers. Het klassieke pijnpunt mobiliteit vinden jonge ondernemers dan weer veel minder een struikelblok. Waar zij wel mee zitten, is de administratieve rompslomp, door 56% van hen wordt dat als obstakel gebrandmerkt. Dat sluit aan bij de algemene kritiek van jonge ondernemers op het ondernemersklimaat in ons land: 76% vindt dat de Belgische overheid ondernemingen onvoldoende ondersteunt. 85% vindt dat er in het secundair onderwijs te weinig aandacht is voor het ondernemerschap.

Els Schellens, Director Operations van Acerta: “En toch is er de laatste jaren veel gebeurd, ten goede. De starterskorting, het gelijktrekken van de pensioenregeling voor zelfstandigen, de vergoedingen bij arbeidsongeschiktheid - het zijn flinke stappen vooruit in het statuut van de zelfstandige. De kritiek van de jonge ondernemers valt weliswaar niet te negeren. Ze wijst er hoe dan ook op dat het allemaal nog beter kan. Wij als HR-dienstverlener merken dat goedbedoelde regelingen soms onbekend blijven of te complex zijn. Daar valt zeker nog winst te boeken.”

Bron: Acerta (acerta.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen