< Terug naar overzicht

Jonge Belg meer tevreden op het werk dan gemiddelde Europeaan

Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie (EU), publiceerde de resultaten van zijn eerste studie naar de levenskwaliteit in de 28 lidstaten. Op het vlak van werk (een belangrijke factor voor de levenskwaliteit) scoren de Belgische jongeren opvallend sterk.

Jonge Belgen (tussen 16 en 24 jaar) die al een job hebben, staan als zevende op de Europese ranglijst met een gemiddelde jobtevredenheid van 7,6 op 10, terwijl het Europees gemiddelde op 7,2 ligt. In vergelijking met de buurlanden doet België het beter dan Frankrijk (7,1) en Duitsland (7,3), even goed als Nederland (7,6), maar minder goed dan Luxemburg (7,9). Bovendien geeft slechts 8,6 procent van de jonge Belgen aan niet zo tevreden te zijn over zijn baan, terwijl 63,2 procent redelijk tevreden is en meer dan een kwart (28,2 procent) zeer tevreden.

Tevredenheid zorgt trouwens niet alleen voor gelukkigere werknemers, maar biedt ook tal van voordelen voor het bedrijf. Zo zijn tevreden werknemers doorgaans productiever en gemotiveerder. Verder blijven ze over het algemeen langer bij het bedrijf.

Opvallende tevredenheid over woon-werkverkeer

Hoewel België niet meteen de reputatie heeft van mobiliteitskampioen (denk maar aan de files of treinvertragingen), staat ons land op de vijfde plaats in de Europese lijst van landen waarvan de jonge werknemers het meest tevreden zijn over de reistijd van hun woon-werkverkeer. België haalt een score van 7,6 op 10, net boven het Europees gemiddelde van 7,3.

Belgische bedrijven houden rekening met de situatie, so blijkt, en stellen in grote mate alternatieven voor om frustraties over lange reistijden bij woon-werkverkeer te vermijden. Flexibele werktijden en telewerken worden vaak toegestaan om de mobiliteitsproblemen op te vangen. Dit zorgt niet alleen voor tevredenheid bij de werknemers, maar ook voor een betere productiviteit.

Belgische jongeren staan gelukkig in het leven

Het rapport van Eurostat toont dat de Belgen van 16 tot 24 jaar zesde zijn in Europa in termen van algemene tevredenheid over de levenskwaliteit. Beter nog, België staat vijfde gerangschikt op het gebied van zinvol leven (algemene welzijn, levensdoel en zin van het bestaan). 

Bron: Robert Half (roberthalf.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen