< Terug naar overzicht

Jobtevredenheid motiveert meer dan bonus

Jobtevredenheid en werkplezier motiveren zes op de tien Britse werknemers meer dan een financiële bonus.

Dat blijkt uit een studie van het Institute of Leadership and Management bij meer dan duizend Britse werknemers. Hoewel Britse bedrijven vorig jaar zo’n 44 miljard euro uitgaven aan prestatiebonussen, hebben die amper een effect op de motivatie van werknemers.

De meerderheid van de Britse werknemers (59 procent) wordt vooral gemotiveerd door werkplezier en jobtevredenheid. Slechts 13 procent zegt dat het vooruitzicht op een bonus hen extra motiveert.

Andere elementen die een invloed hebben op de motivatie zijn: goed kunnen opschieten met collega’s (42 procent), een faire behandeling door hun leidinggevende (22 procent) en de mate van autonomie (22 procent).

Al betekent dit niet dat geld niet belangrijk zou zijn: de helft van de respondenten zegt dat de hoogte van hun salaris hen motiveert.

Werknemers jonger dan 30 jaar worden meer gemotiveerd door geld. Meer dan de helft van de jongeren (55 procent) zegt dat geld belangrijk tot zeer belangrijk is. Bij werknemers ouder dan 30 jaar daalt dit percentage tot 43 procent.

Beoordelingssystemen


Volgens 82 procent van de managers weten hun teamleden wat van hen verwacht wordt en hoe ze beoordeeld worden. 84 procent van de managers zegt ook goed overeen te komen met het team dat ze aansturen.

Werknemers houden er echter een andere mening op na. 58 procent van de werknemers zegt dat ze duidelijk weten wat van hen verwacht wordt en hoe ze beoordeeld worden. Zes op de tien zegt dat ze redelijk goed overeenkomen met hun leidinggevende.

Twee derde van de respondenten zegt dat hun werkgever een beoordelingssysteem hanteert, maar een kwart zegt dat hun leidinggevende de beoordelingen slecht uitvoert.

Bron: ILM

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen