< Terug naar overzicht

Jobpremie voor handicap werkt averechts

Kandidaten met een beperking die tijdens een sollicitatie verwijzen naar de Vlaamse ondersteuningspremie, zien hun kansen op een interview nog verder dalen. Werkgevers vrezen meteen productiviteitsverlies.

Dat blijkt uit een veldonderzoek van de Universiteit Gent. In het onderzoek werden naar 786 vacatures op de Vlaamse arbeidsmarkt twee fictieve sollicitaties van mannelijke kandidaten gestuurd. Beide sollicitanten waren, op details en lay-out na, volstrekt gelijkaardig. Op één kenmerk na: in één van beide brieven vermeldde de kandidaat telkens duidelijk dat hij doof, blind of autistisch was.

Wie in zijn sollicitatiebrief zijn handicap duidelijk vermeldt, halveert de kans op een jobgesprek. Nochtans wordt in de brief duidelijk vermeld dat er voldoende subsidies beschikbaar zijn om de werkplek aan te passen aan de behoeften, zodat er geen verschil is in productiviteit. Werkgevers vrezen meteen productiviteitsverlies en lezen dat blijkbaar als: het moet toch wel erg zijn.

Werkgevers die in Vlaanderen een persoon met een beperking aanwerven, krijgen van de VDAB om de drie maanden een substantiële premie en dat gedurende vijf jaar.

Bron: De Standaard/De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen