< Terug naar overzicht

Jobmobiliteit nog nooit zo laag

Vier op tien werknemers hebben vandaag geen interesse in een nieuwe job mocht die zich aandienen. Meer dan zes op tien hebben bovendien al een half jaar niet meer gereageerd op een vacature. De jobmobiliteit was daarmee nog nooit zo laag. Een op vijf werknemers vreest er zelfs voor om zijn/haar baan te verliezen.

Meer en meer werknemers zijn niet (meer) geïnteresseerd in nieuwe jobaanbiedingen: 40 procent van de respondenten overweegt geen nieuwe baan. Vorig jaar stond dat percentage op 26 procent, vijf jaar geleden ging het zelfs maar om 10 procent. Dit blijkt uit het jaarlijks onderzoek van HR-dienstengroep Acerta naar jobmobiliteit op de Belgische arbeidsmarkt.

“De intentie of bereidheid van werknemers om van werkgever te veranderen is in april 2020 nog verder gekelderd. We kunnen zelfs zeggen dat we op onze arbeidsmarkt geëvolueerd zijn van een jobmobiliteit die vijf jaar geleden nog erg sterk aanwezig was, naar een job-immobiliteit. De coronacrisis heeft die tendens nog een extra duwtje in de rug gegeven. Dit wil evenwel niet zeggen dat medewerkers niet bereid zijn om nieuwe rollen of taken uit te oefenen binnen dezelfde organisatie”, zegt Nele Ronsmans, Senior Consultant Acerta Talent Center.
In 2019 hield nog 62 procent van de werknemers de opportuniteiten in de gaten, ook al was hij/zij niet actief op zoek. In 2020 is dit percentage ‘passief-geïnteresseerden’ gezakt tot de helft. Slechts 10 procent zegt actief op zoek te zijn. Vorig jaar was dit 12 procent, toen een historisch laag percentage.

De voorbije zes maanden heeft 65 procent van de respondenten geen enkele keer op een vacature gereageerd.
Bijna een op vijf vreest bovendien zijn/haar job te verliezen omwille van de coronacrisis.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen