< Terug naar overzicht

Jobcrafting: bron van conflicten, stress en burn-out

Tot dusver stond jobcrafting vooral bekend als motivatietechniek. Nieuw onderzoek toont echter aan dat jobcrafting wel eens kan uitmonden in een ‘pretpakket’ voor de ene, terwijl de vervelende taken overgelaten worden aan de collega’s. Hoe kan jobcrafting al dan niet een succes worden?

Jobcrafting is de kunst om door kleine wijzigingen aan de job een positieve impact te creëren in de werkbeleving. De werknemer brengt de wijzigingen zelf aan of stelt ze voor, zodat hij de job en daarmee ook zijn werkdag een beetje naar zijn hand kan zetten. Doorgaans wordt die aanpak alleen maar bejubeld. Het zou de motivatie van de werknemer fel doen toenemen en op die manier uiteindelijk ook bijdragen tot betere (bedrijfs)resultaten.

Alleen maar bijval dus? Niet langer. Een nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam legt de negatieve effecten van jobcrafting op de werkomgeving bloot. Onderzoekster Maria Tims waarschuwt dat jobcraften kan zorgen voor een hogere werkdruk en zelfs een burn-out van… collega’s. Door al het schuiven in de taken of in de uitvoering, dreigen immers de vervelende klussen elders terecht te komen. Het banengeknutsel kan sowieso al leiden tot een verhoging van de werkdruk van collega’s.

"Iemand moet het doen, als ik het maar niet ben… "

“Ik doe al langer onderzoek naar de proactiviteit van medewerkers, naar wat medewerkers zelf doen om te zorgen dat hun baan bij ze past en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat die 'fit' blijft bestaan. Op het moment dat dat niet zo is, gaan mensen in principe op zoek naar hulpbronnen en taakeisen om te zorgen dat die 'fit' er komt. Een manier waarop mensen hun werk behapbaarder kunnen maken, is het verlagen van die taakeisen”, legt onderzoekster Tims uit in het Nederlands vakmedium PW De Gids.

Maar het verlagen van taakeisen bij de ene, verhoogt die vrijwel altijd bij de andere (of diverse anderen). Uiteindelijk voelt niemand zich daar nog goed bij, ook de jobcrafter niet (tenzij hij of zij een ongegeneerde opportunist is: "Uiteindelijk moet iemand het doen, als ik het maar niet ben…").

Door al dat verschuiven van de werkdruk vallen er hoe dan ook slachtoffers, zo wijst het onderzoek uit. Het gaat daarbij zowel om een verhoogde werkdruk als om conflicten die ontstaan door de jobcrafting. Hoge werkdruk en conflicten zijn ook de grootste veroorzakers van stress en zelfs burn-out. 

Hoe een ‘pretpakket’ vermijden?

Vele werkgevers zien jobcrafting sowieso al niet zitten, omdat ze ervan uitgaan dat de medewerkers een ‘pretpakket’ van hun taken willen maken. Allicht is dat wat kort door de bocht, maar dit onderzoek geeft hen niet over de hele lijn ongelijk. Jobcrafting kan nog altijd positief uitpakken, maar het ‘pretpakket’ moet dan wel realistisch zijn en mag de klussen niet in de mand van de collega’s leggen.

“HR moet in ieder geval zorgen voor meer informatie naar medewerkers toe”, voegt onderzoekster Maria Tims eraan toe in PW De Gids. “Zorg dat mensen het niet op eigen voet gaan doen.”

Er moeten dus ook richtlijnen zijn van de werkgever. Jobcrafting kan geen allerindividueelste zaak zijn, het kan pas ontstaan in dialoog met alle betrokkenen, ook met de collega’s.

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen