< Terug naar overzicht

‘Job on, hop off’-bus brengt Brusselse werkzoekenden naar Vlaamse werkgevers

Veel Vlaamse bedrijven in de Brusselse periferie krijgen hun vacatures niet ingevuld. Dat komt onder meer doordat werkzoekende Franstalige Brusselaars de stap niet zetten naar de Vlaamse Rand. Om beide partijen dichter bij elkaar te brengen, organiseren de Vlaamse en Brusselse diensten voor arbeidsbemiddeling, VDAB en Actiris, de campagne ‘Nouveau job? Le prochain stop!’. Tijdens de lancering kunnen kandidaten alvast de ‘Job on, hop off’-bus nemen die hen van het Muntplein tot bij potentiële Vlaamse werkgevers in de Rand brengt.

De cijfers zijn duidelijk: ongeveer een vijfde van alle vacatures uit de Vlaamse Rand blijft openstaan. Zo ontving de VDAB in 2018 maar liefst 14.672 vacatures, over alle sectoren heen, waarvan er nog 3000 niet zijn ingevuld. Het totale aantal vacatures steeg de voorbije drie jaar ook sterk – in 2013 ging het nog over 9401 jobs in de Vlaamse Rand.

Terwijl Vlaamse bedrijven in de rand rond de hoofdstad moeite hebben om hun vacatures in te vullen, blijkt die Vlaamse Rand voor heel wat werkzoekende Franstalige Brusselaars nog altijd onbekend terrein. De campagne ‘Nouveau job? Le prochain stop!’ moet komaf maken met de misverstanden die nog te vaak leven en de kloof tussen Brusselaars en Vlaamse werkgevers dichten.

“Heel wat Brusselaars denken dat de taalkloof of de afstand niet te overbruggen valt. Maar niets is minder waar. De jobs zijn fysiek niet ver weg, met het openbaar vervoer kan je binnen het halfuur bij je nieuwe werkgever zijn. En via taalcursussen kunnen we snel en eenvoudig de brug bouwen tussen kandidaten en potentiële Vlaamse werkgevers. Als we mensen en regio’s beter op elkaar afstemmen, leidt dat automatisch tot een win-winverhaal”, zegt Geert Pauwels, directeur VDAB Brussel.

‘Job on, hop off’-bus

Uit de meest recente cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau, blijkt dat nog nooit zo veel Brusselaars in Vlaanderen gingen werken: 51.173 in 2017. Dat aantal kan echter nog stevig opgekrikt worden, zeker gezien de grote vraag bij Vlaamse werkgevers en de massale pensioenuitval in Vlaanderen straks. De Belgische sectorale werkgeversorganisatie Agoria becijferde dat tegen 2030 zowat 1 miljoen Vlamingen op pensioen gaat. Pauwels: “Dat zijn eigenlijk 1 miljoen kansen voor Brusselaars. Bovendien vergrijst de Rand, terwijl Brussel daarentegen verder blijft verjongen. Met onze campagne willen we duidelijk maken dat Vlaanderen echt een kans is voor werkzoekenden in Brussel.”

“Als kick-off voor onze campagne brengen we met de ‘Job on, hop off’-bus beide partijen letterlijk bij elkaar. Onderweg leren werkzoekende Brusselaars de vele werkmogelijkheden in hun buurt kennen. Daarmee bewijzen we letterlijk dat Vlaanderen niet ver weg is en dat mogelijke jobs niet onbereikbaar zijn. Kandidaten kunnen vandaag kennismaken met negen rekruterende bedrijven in de Vlaamse Rand. In onze eerste tour trekken we naar Brussels Airlines en bpost, terwijl we onderweg naar de mogelijkheden van Colruyt Group, LSG Skychefs, G4S en Aviato luisteren. Vervolgens in een tweede tour rijden we naar XPO Logistics, bpost en Puratos, en krijgen we uitleg van Transmoove”, zegt Caroline Mancel, adjunct-directeur-generaal bij Actiris.

Een job op minder dan 30 minuten van je deur

Om aan te tonen dat een job dicht bij huis niet onmogelijk is, lanceert VDAB de jobmap, een interactieve, online kaart die alle jobs in de rand rond Brussel weergeeft. Een werkzoekende geeft de woonplaats in, kiest uit verschillende sectoren en duidt de ideale reistijd aan. Vanaf dan zie je welke jobs er in de buurt beschikbaar zijn en hoe lang je onderweg zou zijn met het openbaar vervoer, de auto of de fiets. Ook kan men zoeken volgens vertrekuur of vindt men de weg naar interimkantoren. De jobmap is zowel in het Nederlands als Frans beschikbaar op de campagnewebsite www.nouveaujob.be.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen