< Terug naar overzicht

Jaarlijkse evaluatie voor topambtenaren

Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V) wil de federale topambtenaren jaarlijks evalueren. Er komen ook meer gradaties in de quoteringen.

Aan het hoofd van elke federale overheidsdienst (FOD), geleid door een minister, staan ook een aantal topambtenaren. Op het volledige federale niveau zijn dat er zo'n 150. In de Copernicushervorming is afgesproken dat die topambtenaren om de twee jaar worden geëvalueerd door hun minister. Zoals het evaluatiesysteem er nu uitziet, kan een minister zijn ambtenaren slechts twee quoteringen geven: voldoende en onvoldoende.

Bevoegd staatssecretaris Hendrik Bogaert wil dat systeem veranderen. “Want als een minister alleen maar voldoende of onvoldoende kan geven, dan heeft hij eigenlijk geen keuze. Dan geef hij altijd voldoende, omdat je bij onvoldoende de topambtenaar meteen aan de deur moet zetten. Dan is die carrière gebroken en dat heeft een minister liever niet op zijn geweten.”

Er komt een nieuw evaluatiesysteem, waarbij de minister meer keuzemogelijkheden heeft om zijn topambtenaar te quoteren. Gaande van uitmuntend over zeer goed naar goed, voldoende, verbetering nodig en onvoldoende.

Minder ambtenaren


Voor het eerst in 15 jaar is het aantal ambtenaren in België gedaald. Eind 2012 waren er 4800 ambtenaren minder dan het jaar daarvoor, blijkt uit cijfers van de Instituut voor de Nationale Rekeningen.

In 2012 verdwenen er 2200 jobs bij de federale overheidsdiensten en ruim 1300 bij defensie en de magistratuur. Uitzondering is de politie, waar er jobs bijkwamen.

In Vlaanderen verdwenen vorig jaar ruim 700 ambtenaren bij de administraties en bij de Vlaamse overheidsbedrijven, waardoor het totaal afklokte op 40.113. Ook bij de lokale overheid is er een trend naar minder ambtenaren.

Bron: Het Nieuwsblad op Zondag

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen