< Terug naar overzicht

Italië verplicht overal coronapas op het werk

Stapsgewijs voert de Italiaanse regering steeds verder gaande wettelijke werkregels in voor de strijd tegen corona. Zij volgt het adagium van keizer Augustus, festina lente, ‘haast je langzaam’. Zo is ze al veel verder gevorderd dan de andere Europese landen. Sinds 15 oktober is een algemeen verplichte coronapas ingevoerd. Een goed voorbeeld voor de Belgische regeringen?

Een vaccinatieplicht was er al voor de zorgberoepen (een vrij ruime lijst), zowel voor werknemers als zelfstandigen. Bovendien geldt de plicht ook voor iedereen die zijn activiteit uitoefent in zorginstellingen.

Nu is er dus de verplichte coronapas voor iedereen die werkt op een werkplek. Niet alleen werknemers, ook consultants, poetsers, onderhoudslui en tutti quanti hebben hem nodig. De ‘groene pas’ wordt uitgereikt aan personen die voldoen aan minstens één van de volgende voorwaarden.
• Gevaccineerd zijn (pas is twaalf maanden geldig).
• Recent negatief getest zijn (geldig voor 48 of 72 uur).
• Bewezen genezing van covid-19 gedurende de voorbije zes maanden.

Werkgevers zijn verplicht een systeem in te stellen om de wet te kunnen volgen. Daartoe behoort ook de aanduiding en instructie van personen die moeten verifiëren of zij die de werkplek betreden een geldige coronapas hebben. Ook werkgevers die personeel op een andere werkplek inzetten, hebben deze verplichting. Er is tevens in sancties voorzien.

Werknemers die geen coronapas hebben, mogen niet op het werk worden toegelaten. Zij vallen in onwettige afwezigheid, dus zonder loon, tot ze zich in regel gebracht hebben.

In principe vallen de coronapas- en vaccinatieplicht weg op 31 december 2021. We zullen zien wat de praktijk brengt. Het is lang niet uitgesloten dat op basis van de evolutie van de gezondheidssituatie de noodtoestand en de geldigheid van de wetten verlengd wordt.

Bron: shrm.org

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen