< Terug naar overzicht

Is yoga in het park de max voor productiviteit?

Planten op de werkvloer fleuren niet alleen de omgeving op, ze hebben ook een positief effect op de productiviteit en het mentaal welzijn van medewerkers. Maar er is meer.

Een wandeling in de tuin of een rondje lopen in het stadspark doen wonderen om de stress van de dag te verjagen. Dat bloemen en planten een kalmerend effect hebben, is al langer aangetoond. De natuur is niet alleen een lust voor het oog, ze kan ook helpen de concentratie en mentale energie te vernieuwen.

Professor Andrew Thatcher, Chair of Industrial and Organisational Psychology aan de Zuid-Afrikaanse Witwatersrand University, onderzocht de psychologische voordelen van planten op kantoor. Hij verdeelde een groep werknemers over drie kamers. De eerste kamer stond vol planten. In de tweede hingen er foto’s van planten aan de muren en in de derde kamer waren er noch planten noch foto’s van planten. Alle deelnemers kregen dezelfde taak. Wat bleek? De deelnemers in de kamer met planten scoorden het best, de deelnemers in de steriele kamer het slechtst.

In een andere studie werden deelnemers opnieuw opgedeeld in drie groepen. De eerste groep volgde yoga in een gesloten ruimte. De tweede groep maakte een wandeling door de stad en de derde groep ging wandelen in een park. De laatste groep recupereerde het best en kon zich achteraf beter concentreren. De deelnemers die hun pauze in de gesloten yogastudio hadden doorgebracht, recupereerden het slechtst. Dat lag niet aan het effect van yoga, maar kwam doordat de deelnemers tussen vier muren opgesloten bleven.
De professor besluit hieruit dat planten – of beter nog een frisse neus halen – helpen om even te ontspannen en zich daarna opnieuw beter te kunnen concentreren. Of yoga in het park de max is, werd niet onderzocht.

Bron: Phys.org

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen