< Terug naar overzicht

Is werken tijdens de overgang naar het zomeruur lonend?

Tijdens de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 maart, in principe om 3 uur, moeten we opnieuw de klok een uur vooruit zetten. Welke gevolgen heeft dit voor de bezoldiging van mijn werknemers in de nachtploeg?

Het antwoord op deze vraag vindt u in CAO 30 die op 28 maart 1977 gesloten werd in de Nationale Arbeidsraad. De CAO 30 is enkel van toepassing op de werknemers die in ploegen werken, die niet forfaitair per maand worden betaald en die bij de overschakeling naar het zomeruur en naar het winteruur betrokken zijn.


De werknemers die in totaal 16 uren zullen presteren tijdens de nachten waarop het zomeruur en het winteruur worden ingevoerd, zullen voor de tijdens die twee nachten verrichte arbeid het normale loon ontvangen dat overeenstemt met 16 arbeidsuren van de nachtploeg op zaterdag.


Dat loon zal worden uitbetaald voor acht uren bij de eerste betaling volgend op de datum van overschakeling naar het zomeruur en voor acht uren bij de eerste betaling volgend op de datum van overschakeling naar het winteruur.


De uitbetaling van het loon voor acht arbeidsuren voor de zeven effectief gewerkte uren bij de overschakeling naar het zomeruur, moet worden aanzien als een vervroegde betaling van het negende uur dat zal worden gepresteerd bij de overschakeling naar het winteruur.
Het ploegwerk zal dus zo moeten georganiseerd worden dat de ploeg die slechts zeven uren werkt bij de overschakeling naar het zomeruur dezelfde ploeg is als deze die bij de overschakeling naar het winteruur negen uren presteert.


Indien de organisatie van het werk niet toelaat dat dezelfde ploeg zowel bij de overgang naar het zomeruur als bij de overgang naar het winteruur ingezet wordt:
ontvangen de werknemers die bij de overschakeling naar het zomeruur zeven uren presteren het normale loon dat overeenstemt met acht arbeidsuren van de nachtploeg op zaterdag
ontvangen de werknemers die bij de overschakeling naar het winteruur negen uren presteren het normale loon dat overeenstemt met negen arbeidsuren van de nachtploeg op zaterdag.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen