< Terug naar overzicht

Is uw HR-afdeling strategisch?

Strategisch? Dat willen we allemaal zijn. Maar wanneer bent u het? Vier tekenen dat uw HR-afdeling meetelt.

Wat een activiteit van HR strategisch maakt, hangt ervan af of ze bijdraagt aan de belangrijkste organisatiedoelstellingen. Maar omdat elke organisatie andere doelen heeft, verschilt de betekenis van strategisch natuurlijk van bedrijf tot bedrijf.

Toch zijn er vier sleutelbegrippen te herkennen die alle strategische HR-afdelingen gemeen hebben. Het internationale HR-adviesbureau Stargarden onderscheidt er vier in haar blog:

 1. Het vermogen om talent aan te trekken en te behouden 

In een steeds competitievere markt waarin kandidaten het steeds meer voor het uitkiezen hebben, is het de taak van HR om de juiste talenten binnen te halen én te houden. Talentvol personeel is immers de grootste troef van een bedrijf.

2. Aanpassingsvermogen

Een strategische HR-afdeling heeft de vaardigheid om veranderingen tijdig en op een flexibele manier in goede banen te leiden. Daarbij heeft een strategische HRM’er het vermogen om verschillende scenario’s op te zetten en zich daartegen te wapenen met goede HR-strategieën om zelfs de meest uitdagende scenario’s aan te kunnen.

3. Een plaats aan de directietafel

Een gekende wens, maar wat betekent dat nu echt, aan de directietafel zitten? Volgens Stargarden wil dat zeggen dat directieleden hun HR-afdeling beschouwen als een integraal en kritiek onderdeel van de algemene strategische doelen. Bovendien moet de HR-afdeling kunnen bijdragen aan de richting die de organisatie op wil.

4. Een kennis- en adviesbron zijn voor andere afdelingen

Strategische HR-afdelingen staan erom bekend een bron te zijn die managers en andere afdelingen in de organisatie vroegtijdig kunnen raadplegen als zij beslissingen moeten nemen die de organisatiedoelstellingen raken.

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen