< Terug naar overzicht

Is de trein goed voor het werknemersbrein?

Neurowetenschappers en experimenteel psychologen van University College London (UCL) vonden dat opnieuw naar het werk trekken met de trein voor veel werknemers psychologische voordelen biedt, zowel inzake welbevinden als hersenwerkzaamheid. Hoezo?

Werknemers die pendelen en zich daarbij mentaal voorbereiden op het werk en later op de dag terugkeren en dan weer fysiek en psychologisch afstand nemen, zouden volgens het onderzoek minder stress en angst kunnen ervaren, alsook een verhoogde productiviteit.

Betere mentale gezondheid (48 procent van de respondenten), beter evenwicht werk-privé (46 procent), hogere productiviteit (46 procent), hogere motivatie (47 procent) en betere fitheid (51 procent) zijn de belangrijkste effecten die de thuiswerkers of hybride werkers verwachten nu ze steeds meer terugkeren naar kantoor.

De onderzoekers stelden vast dat afleiding en bijkomende taken als gevolg van thuiswerk het voor velen moeilijk maakte om te focussen en bij te leren. Het verlaagde ook hun welbevinden.

Het vooruitzicht op de kantooromgeving bracht 46 procent van de respondenten (zelfs 55 procent van de jongeren tot 34 jaar) in betere vorm om te presteren. Directe communicatie met de collega’s is de belangrijkste verklaring.
Wat geeft de treinfans mentale en intellectuele rust? Door het raam kijken naar het landschap (55 procent) en de beweging van de trein (24 procent). Ook meer en meer diverse ervaringen onderweg helpen. Dat veroorzaakt elke dag nieuwe herinneringen, die elke dag anders maken en de ‘mist om het hoofd doen verminderen’.

We geloven het graag, trein-fan zijnde en vaak gebruik gemaakt hebbende van het vervoermiddel en dus ook de genoemde en andere geneugten ervan gesmaakt.

Toch een paar disclaimers. Ten eerste mag de trein niet te vaak en te veel te laat op de afspraak zijn. Ten tweede moet er voldoende plaats zijn. Ten derde moet het spoorwegbedrijf (en de staat) er alles aan doen opdat werknemers (en anderen) zich niet zouden bedreigd voelen door pipo’s of crimi’s. Deze disclaimers werden niet opgenomen in het rapport.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Rail Delivery Group, de koepel van alle Britse spoorwegbedrijven.

Bron: Rail Delivery Group

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen