< Terug naar overzicht

Is arbeidsmigratie het wapen tegen vergrijzing?

luc.de.decker@hrsquare.be." class="bigfield" style="width: 60%; height: 100px;">De Europese Commissie wil een blauwe kaart invoeren die het niet-Europese hooggeschoolden makkelijker maakt naar Europa te komen om hier te wonen en te werken. Wat denkt u hierover? Is migratie een middel om de vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt te bestrijden? Wat moet België doen? Laat het ons weten! Uw contact: luc.de.decker@hrsquare.be.

luc.de.decker@hrsquare.be." class="bigfield" style="width: 60%; height: 150px;">

Europa heeft meer opgeleide jongeren nodig, nu de vergrijzing toeslaat en er steeds meer jobs zijn voor hooggeschoolden. Daarom wil de Europese Commissie een blauwe kaart (verwijzend naar de EU-vlag) invoeren, geïnspireerd op de bekende Amerikaanse green card.

Het is niet de bedoeling het nationale beleid over het aantrekken van migranten te beïnvloeden. Een lidstaat kan nog migranten weigeren, ook al hebben ze een blauwe kaart. Wel is die kaart een harmonisatie van de voorwaarden om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt van de lidstaten. De migrant moet beschikken over een arbeidscontract in een EU-land voor minstens twee jaar en er minstens driemaal het minimumloon verdienen. De blauwe kaart zou de mogelijkheid bieden terug te keren naar eigen land, en nadien terug naar een EU-lidstaat. Zo zou circulaire migratie aangemoedigd worden en een hersenvlucht uit migratielanden voorkomen.

Een tweede voorstel van de Commissie gaat over de harmonisatie en de vereenvoudiging van de toekenning van werk- en verblijfsvergunningen. Daardoor kunnen legale migranten makkelijker en sneller aan de bak komen. Ook de werkgever wordt verlost van administratieve formaliteiten. De migranten krijgen gelijke sociale rechten als Europese werknemers.


Wat denkt u hierover? Is een blauwe kaart het middel tegen vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt? Hoe creatief moet een nieuwe federale regering omgaan met arbeidsmigratie?

Moet er meer en beter gecontroleerd worden op zwartwerk en op overtredingen van de sociale en arbeidswetgeving? Moeten clandestiene arbeidsmigranten beter beschermd worden tegen uitbuiting? Kunnen zij in aanmerking komen voor een regularisatie, legaal verblijf en legale tewerkstelling, als ze hier al vele jaren werken en bijdragen aan onze welvaart?

Laat het ons weten! Uw contact: luc.de.decker@hrsquare.be.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen