< Terug naar overzicht

Investeren in duurzame economie creëert 60.000 jobs

Door te investeren in energierenovatie, openbaar vervoer, het elektriciteitsnet en hernieuwbare energie kunnen er 60.000 jobs gecreëerd worden.

Dat zegt de Klimaatcoalitie, een netwerk van 70 organisaties die inzetten op het milieu. Onder hen vinden we 11.11.11, Bond Beter Leefmilieu, Broederlijk Delen, Greenpeace, Natuurpunt en de drie grote vakbonden ACV, ABVV en ACLVB.

De extra jobs zouden er vooral komen in de bouw en de energiesector. Door energierenovaties van woningen kan niet alleen het energieverbruik met twee derde verlaagd worden. Het leidt ook tot 40.000 bijkomende jobs. Niet alleen in de bouwsector, maar ook bij architecten, banken en verzekeringen en de vastgoedsector.

Door meer te investeringen in hernieuwbare energie en energieopslag kunnen we tot 20.000 bijkomende jobs creëren. Investeringen in een slim elektriciteitsnetwerk dat vraag en aanbod beter op elkaar afstemt, leidt tot 4000 kwalitatieve jobs voor ingenieurs en elektriciens. Maar ook investeringen in openbaar vervoer en fietspaden leveren nieuwe jobs op.

“De investeringen in openbaar vervoer, de energiesector, renovatie van gebouwen enzovoort moeten begeleid worden met maatregelen in het onderwijs, vorming van werknemers, onderzoek en ontwikkeling. Voor ons is het alvast duidelijk dat deze aanpak een groot potentieel heeft. Het gaat om tienduizenden extra jobs die gecreëerd zullen worden. Dit alles met een uitgesproken positief effect op de economie op middellange termijn”, zegt ACV-voorzitter Marc Leemans.

De Klimaatcoalitie lanceerde vorige week haar nieuwe campagne ‘Jobs4Climate’.

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen