< Terug naar overzicht

Internationale Vrouwendag (2): genderkloof blijft harde realiteit

Er bestaat nog steeds een belangrijke genderkloof en deze ongelijkheid toont zich ook in recente cijfers van de jaarlijkse ‘Global Gender Gap Index’ van het Wereld Economisch Forum. Dat rapport geeft inzicht in de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in 145 landen, samen goed voor meer dan 90 procent van de wereldbevolking.

Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op 8 maart onderzocht het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half het onderschatte potentieel van vrouwen op de arbeidsmarkt. Recentelijk heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de Franse Christine Lagarde genomineerd voor een tweede termijn als voorzitter en ook Alphabet (Google) nam een vrouwelijke CFO onder de armen met Ruth Porat. Ook in België zien we dat vrouwen aan het roer staan van grote namen in de bedrijfswereld, zoals Dominique Leroy, CEO van Proximus. Ondanks de positieve signalen is de kloof tussen mannen en vrouwen evenwel nog steeds groot.

België stijgt naar 19de plaats

Dat wordt bevestigd in de ‘Global Gender Gap Index’, die op het Wereld Economisch Forum werd voorgesteld. In die index worden 145 landen vergeleken op het vlak van de gelijke kansen van vrouwen (politiek, onderwijs, gezondheid, economie). België bevindt zich op de 19de plaats in de rangschikking en heeft 75,3 procent van zijn genderkloof gedicht. Op zich geen slecht resultaat, maar vergeleken met andere Europese landen, is er nog veel ruimte voor verbetering.

De vier hoogst genoteerde landen - IJsland, Noorwegen, Finland en Zweden – hebben meer dan 82 procent van hun genderkloof gedicht. Buurlanden Duitsland en Nederland bevinden zich ook hoog op de rangschikking met respectievelijk de elfde en dertiende plaats.

In 2009 stond België nog op de 33ste plaats. Er mag dan al heel wat vooruitgang geboekt zijn, toch zijn er nog vele gebieden waar we beter kunnen doen: inkomensongelijkheid, combineren werk- en privéleven en de genderbalans aan de top van bedrijven. Het is volgens de onderzoekers dan ook essentieel dat gendergelijkheid op de agenda van bedrijven blijft prijken.

Inkomenskloof blijft diep

Er blijft voornamelijk een opvallend verschil in het geschatte beroepsinkomen van mannen en vrouwen. Vrouwen verdienen jaarlijks gemiddeld 30.054 euro, terwijl dit voor mannen 36.446 euro is. Dat is een verschil van gemiddeld 19,2 procent. Op jaarbasis lopen vrouwen dus gemiddeld 6392 euro mis, gelijk aan 532,66 euro per maand.

Toch doet België het hier beter dan zijn buurlanden. De loongelijkheid voor soortgelijk werk ligt in ons land op 71 procent. Nederland houdt gelijke tred (71 procent). Maar Frankrijk (50 procent) en Duitsland (58 procent) doen het aanzienlijk minder goed. Enkel Luxemburg doet beter dan België (74 procent).

Dat mannen en vrouwen niet dezelfde kansen krijgen op de werkvloer, wordt ook bevestigd in eerder onderzoek van Robert Half: meer dan zeven op de tien (72 procent) Belgische HR-managers vinden dat er een loopbaankloof is. Zowel de meerderheid van de ondervraagde mannelijke HR-managers (73 procent) als de vrouwelijke HR-managers (69 procent) bevestigen dat vrouwen op de werkvloer hun carrière niet op dezelfde wijze ontwikkelen als mannen.

Bron: Robert Half (roberthalf.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen