< Terug naar overzicht

Interim-managers goede katalysator voor kostenbesparing

Belgische CFO’s en financieel directeurs zijn er steeds meer van overtuigd dat interim-management een kostenefficiënte oplossing biedt voor dringende managementnoden.

Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half bij 200 Belgische CFO’s en financieel directeurs. Dit wordt ook bevestigd in de meest recente cijfers van Federgon, de federatie van HR-dienstverleners. Volgens de laatste cijfers van Federgon blijkt dat de activiteit in de interim-managementsector in 2015 met 9 procent toenam.

Efficiëntie en kostenbesparing

Interim-managers zijn professionals met een duidelijke expertise in een specifiek domein. Ze worden voor een bepaalde periode ingeschakeld in bedrijven en leggen zich daar toe op een welomlijnd takenpakket.

Het succes van interim-managers wordt in het algemeen niet rechtstreeks toegeschreven aan het reduceren van kosten. Toch bevestigen de ondervraagde CFO’s en financieel directeurs dat de toegevoegde waarde van interim-managers zich vooral bevindt in kostenbesparingen (35 procent). Interim-managers zorgen ook voor meer productiviteit en betere bedrijfsprestaties (27 procent).

Interim-management laat ondernemingen toe om in kritische omstandigheden snel te werken. 64 procent van de Belgische CFO’s en financieel directeurs is ervan overtuigd dat het werken met een interim-manager leidt tot toegenomen efficiëntie. Bovendien zijn ze meteen beschikbaar en in erg korte tijd helemaal ingewerkt. 62 procent van de bevraagde CFO’s en financieel directeurs stelt dan ook dat het aanwerven van een interim-manager leidt tot een verhoogde rendabiliteit.

In een competitieve kenniseconomie is snelheid een belangrijke differentiator. Bij vaste aanwervingen moet er vaak heel wat inwerktijd ingecalculeerd worden. De inwerkperiode van een interim-manager is vaak kort, waardoor meteen kan overgegaan worden tot de realisatie van de bedrijfsprioriteiten. Bovendien gaat het verder dan consultancywerk. Interim-managers geven niet enkel advies maar maken integraal deel uit van de organisatie en werken proactief aan oplossingen. De kennis die interim-managers in de organisatie brengen, blijft bovendien ook na hun vertrek van vitaal belang.

Steeds populairder

Maar liefst drie kwart van de Belgische CFO’s en financieel directeurs is van plan om een interim-manager in te schakelen tijdens de komende twaalf maanden, voor uiteenlopende opdrachten.

35 procent overweegt om een interim-manager onder de arm te nemen in de komende twaalf maanden voor de lancering of het management van projecten. Ook voor de introductie van efficiëntere werkprocessen in het kader van bedrijfstransformatie (31 procent) zijn CFO’s bereid om de hulp in te roepen van interim-managers. Interim-management blijft een flexibele manier om externe professionele kennis in het bedrijf te brengen om aan managementnoden te voldoen. 23 procent van de bevraagde Belgische CFO’s en financieel directeurs is dan ook van plan om met een interim-manager te werken om de bedrijfscontinuïteit te garanderen.

Bron: Robert Half (roberhalf.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen