< Terug naar overzicht

Instroom opleiding verpleegkunde valt stil

Het aantal mensen dat een opleiding verpleegkunde volgt, stijgt minder sterk dan de voorbije jaren. Toen was er telkens een stijging met meer dan 10%. Vorig jaar was dat maar 3%. Vooral het aantal hogeropgeleiden dat zich omschoolt tot verpleegkundige, is gedaald.

De afgelopen 10 jaar steeg het aantal studenten verpleegkunde spectaculair: van zo'n 9000 inschrijvingen naar net geen 17.000, bijna een verdubbeling dus in 10 jaar. Maar vorig jaar liep het minder vlot. Waar de afgelopen jaren er telkens meer dan 10% studenten bij kwamen, bleef de stijging nu beperkt tot amper 3%.

Omdat er in bepaalde streken ziekenhuizen zijn die alle vacatures voor verplegers hebben ingevuld, is de perceptie ontstaan dat er geen nood meer zou zijn aan verplegers. Maar dat is helemaal niet zo, zegt zorgambassadeur Lon Holzer. “De komende jaren gaan er heel veel verpleegkundigen met pensioen en zij moeten allemaal vervangen worden, want de bevolking in Vlaanderen wordt alsmaar ouder. Wegens die vergrijzing zullen we ook de volgende jaren nog heel veel verpleegkundigen nodig hebben.”

Eén van de redenen van de dalende instroom zijn de strengere voorwaarden die VDAB hanteert voor een opleidingstraject verpleegkundige. Wie al een hoger diploma heeft, komt niet meer in aanmerking voor een financiële ondersteuning tijdens de opleiding, die drie jaar duurt.

Volgens de zorgambassadeur waren er daarom vorig jaar 300 kandidaten minder. Het gaat dan vooral om 'zij-instromers', mensen die al een job of een hoger diploma hebben, maar zich willen omscholen tot verpleegkundige.

Bron: deredactie.be

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen