< Terug naar overzicht

Inspanningen van bedrijven voor aantrekken van vrouwelijk talent niet effectief

In Europa duurt het nog tien jaar alvorens een derde van de leidinggevende posities ingevuld wordt door vrouwen. Hoewel bedrijven al twee decennia meer moeite doen om mannen en vrouwen gelijk te behandelen, wordt er nog te weinig vooruitgang geboekt. Daardoor blijven vrouwen ondervertegenwoordigd in hoge posities.

Dat blijkt uit de studie 'When Women Thrive, Businesses Thrive' van adviesbureau Mercer, een wereldwijd onderzoek naar het effect van de maatregelen op het vlak van gendergelijkheid.

Gendergelijkheid op de werkvloer is nog steeds niet gerealiseerd. Hoewel vrouwen wereldwijd 41% van het arbeidspotentieel uitmaken, zijn zij vooral vertegenwoordigd in ondersteunende functies. Op managementniveau is 36% van de werknemers vrouw, in hogere managementfuncties amper 26%. Bestuursfuncties worden in 19% van de gevallen door vrouwen ingevuld.

Met het huidige tempo zal over tien jaar in Europa slechts een derde van alle leidinggevende posities door vrouwen worden bezet. In Amerika en Canada maar zelfs één op de vier.

Hoe goed bedrijven gebruik maken van vrouwelijk talent, is een kwestie van hoe goed ze erin slagen datzelfde vrouwelijk talent aan te werven, te ontwikkelen en te behouden. En daar wringt het schoentje. Het probleem is dat organisaties vrouwelijk talent werven via standaardprogramma’s en zo geen oog hebben voor arbeidsvoorwaarden die specifiek aansluiten op vrouwelijke behoeften en eisen. Zo leven vrouwen bijvoorbeeld langer, worden zij getroffen door andere ziektes en zijn zij vaker bij mantelzorg betrokken dan mannen. Hun totale levensinkomen is daardoor lager. Werkgevers zouden hier beter moeten op inspelen.

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen