< Terug naar overzicht

Innoveren onder tijdsdruk: is chaos goed of slecht?

De coronacrisis zet veel ontwikkelingsteams onder stevige tijdsdruk, dat geldt lang niet alleen voor deze die op zoek zijn naar een vaccin. Nochtans leren wetenschappelijk onderzoek en praktijk dat innovatie meestal veel tijd nodig heeft en best vooraf gecoördineerd en gesynchroniseerd wordt. Maar nood breekt wet. Kan het ook anders, zonder kwaliteitsverlies?

De Amerikaanse technologiewetenschappers Hila Lifschitz-Assaf en Sarah Lebovitz zetten een experiment op met dertien teams. Deze kregen welgeteld 72 uur om vanaf nul een ondersteunende technologische oplossing uit te werken voor toepassing in ziekenhuizen. In normale omstandigheden zou de opdracht weken of zelfs maanden in beslag nemen.
Zes van de 13 teams brachten de uitdaging tot een goed einde. Waarom slaagden er zes en mislukten er zeven? Hoe pak je zoiets aan?
De grondige analyse van de aanpak van de teams bracht twee valkuilen voor mislukking aan het licht: het proberen samendrukken van gevestigde processen in een strakker tijdschema en het proberen alles vooraf te coördineren.

Het advies dat de onderzoeksters serveren om de kans op slagen van vernieuwing onder hoge tijdsdruk te verhogen, ligt voor de hand.

1. Laat de traditionele processen vallen.

Nieuwe omstandigheden vereisen nieuwe processen. De succesvolle teams realiseerden zich dat ze een nieuwe aanpak en vooral een andere mentale ingesteldheid nodig hadden. Ze aanvaarden de dubbelzinnigheid en de onzekerheid van de situatie. Daarom verlieten ze de beproefde en succesvolle aanpak van voordien en gingen ze over naar snelle experimenten, stap voor stap en ‘met voortschrijdend inzicht’.

2. Minimaliseer de coördinatie vooraf.

De succesvolle teams besteedden minder dan een uur aan de discussie over hun plannen, alvorens ze zich opsplitsten in eenheden van een of twee personen. Minimale coördinatie is rommelig en leidde tot moeilijke situaties, zoals overbodige of slecht gerichte inspanningen die waardevolle tijd en middelen lieten verloren gaan. Het voordeel was echter grote flexibiliteitswinst die ook uitmondde in snelle bijsturingen basis van de experimenten van de anderen.

Het antwoord op de vraag uit de inleiding of innovatie door ad-hoc-teams ook anders kan, is dus voorwaardelijk positief. Al moeten de resultaten van dit experiment wellicht niet te erg veralgemeend worden.

Bron: Harvard Business Review

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen