< Terug naar overzicht

Innovatie blijft prioriteit voor de Vlaamse regering

Afgelopen vrijdag besliste Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters om de contracten met de Vlaamse Innovatiecentra te verlengen. De komende jaren blijven de Innovatiecentra een lokale dienstverlener voor het bedrijfsleven.

De adviseurs van de vijf Innovatiecentra bieden individuele begeleiding aan een doelgroep van voornamelijk kmo’s. In de eerste plaats is dat vaak advies bij de financiering van hun innovatieprojecten. Financiering van risicovolle innovaties is immers vaak nog een belangrijke drempel voor kmo’s. De adviseurs begeleiden bedrijven onder andere bij hun subsidieaanvragen naar het IWT (het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie). Ruim 40% van alle aanvragen in het kmo-programma van het IWT verloopt via de Innovatiecentra.

Een tweede belangrijke pijler in de werking is het vinden van de juiste partners voor innovatieprojecten. Die worden veelal gevonden in het Vlaams Innovatienetwerk, dat ruim 200 kennisinstellingen omvat, waaronder universiteiten en hogescholen. Veel kmo’s kunnen wel wat hulp gebruiken van een Innovatieadviseur om hun weg te vinden in dit netwerk. In de periode van 2011 tot nu zijn zo ongeveer 3000 ‘partner matchings’ gerealiseerd.

Naast deze twee pijlers - geld en kennis - bieden de innovatieadviseurs ondersteuning bij de omkadering van de innovatieprojecten. Bijvoorbeeld door eerstelijnsadvies te geven rond de bescherming van intellectueel eigendom, business modelling en customer development.

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters verduidelijkt: “Veel bedrijven willen wel innoveren, maar weten niet goed hoe ze er precies aan moeten beginnen, of wie ze best contacteren. De innovatiecentra geven op een heel laagdrempelige manier advies op maat van de bedrijven. Deze Vlaamse Regering maakt van innovatie een speerpunt, zeker bij de kmo’s. Vandaar dat de overeenkomsten met de innovatiecentra verlengd worden met 5 jaar." 

Intussen werkt de Vlaamse minister aan een grondige hertekening van het hele innovatielandschap. Zo zullen het Agentschap Ondernemen en het IWT vanaf 2016 al samensmelten tot één vernieuwd Agentschap Innoveren en Ondernemen (AIO) en wordt een nieuw clusterbeleid op poten gezet. Allemaal met de bedoeling om de slagkracht en het economisch effect van innovatie nog groter te maken.

Bron: Philippe Muyters, Vlaams minister van Innovatie


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen