< Terug naar overzicht

Ingrid Lieten wil bedrijven aansporen tot meer telewerken

Vlaamse minister van Innovatie Ingrid Lieten wil dat bedrijven meer inzetten op tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Dat is niet alleen goed voor de bedrijven, maar moet ook het fileprobleem mee helpen oplossen.

Om tijd- en plaatsonafhankelijk werken te promoten bij bedrijven, starten het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM) en Flanders Synergy met het project ICOMflex, wat staat voor ‘Innovatieve Concepten voor Organisatie en Mobiliteit: flexwerkplekken en het organiseren van het nieuwe werken’. Dit project kan tegen 2020 jaarlijks een reductie van 15.000 voertuigverliesuren opleveren op het Vlaamse wegennet.

“Met dit project willen we deze nieuwe manier van werken en organiseren verder promoten bij bedrijven. Tegelijkertijd zullen we nieuwe kennis en instrumenten ontwikkelen, waardoor andere bedrijven dit sneller én beter kunnen implementeren. Ik hoop dat dit niet alleen leidt tot minder files, maar ook en vooral tot een betere combinatie arbeid en gezin”, zegt Ingrid Lieten, Vlaams minister voor Innovatie.

Interesse voor het 'nieuwe werken' is er nochtans. Recente studies tonen aan dat zeven op de tien Belgen niet langer dan één uur onderweg willen zijn naar het werk. Eén op de drie Belgen gelooft dat hij op termijn thuis zal werken en één op de twee Belgen wil het nu al graag. Toch maakt momenteel slechts 16% ervan gebruik. Ter vergelijking: in Denemarken gaat het al om 33%.

Bedrijfsleiders, daarentegen, zitten nog met veel vragen omtrent het 'nieuwe werken'. Voor welke werknemers kan ik flexwerken mogelijk maken? Zal ik mijn klanten nog even goed kunnen bedienen? Welke invloed heeft dit op de bedrijfsresultaten? Hoe geef ik leiding op afstand?

Binnen een projectomgeving zullen het VIM en Flanders Synergy ongeveer 250 organisaties begeleiden die bereid zijn de overstap te maken. “Zo zal er een ontwikkelingsplan worden opgemaakt, waardoor bedrijven tijd- en plaatsonafhankelijk werken gestroomlijnd kunnen implementeren. We ontwikkelen een 'readiness-cockpit' waarmee een organisatie kan aftoetsten of ze klaar is voor implementatie”, aldus Mieke Van Gramberen, algemeen directeur van Flanders Synergy. “Verder zullen we ook onderzoeken waar de telewerkcentra het best ingepland worden om een zo groot mogelijke impact te hebben op de mobiliteit”, zegt Koen Valgaeren, algemeen directeur van het VIM.

Bron: Flanders Energy

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen