< Terug naar overzicht

Ingenieur het aantrekkelijkste beroep, taxichauffeur het minst

Ingenieur is het meest aantrekkelijke beroep: 62 procent zou dit beroep aanbevelen aan kinderen en of vrienden. Taxichauffeur is dan weer het minst aantrekkelijke. Slechts 11 procent zou dit beroep aanbevelen. Loon en de balans werk-privé zijn de twee belangrijkste redenen om een job al dan niet aantrekkelijk te vinden. Hoe zou de HR-manager het doen?

Een enquête van Randstad bij 3570 personen zet ingenieur neer als aantrekkelijkste beroep. De respondenten kregen 130 beroepen voorgeschoteld met de vraag of ze het wel of niet zouden aanbevelen aan hun kinderen of vrienden. Daarnaast werd ook gevraagd vijf bouwstenen, die de aantrekkelijkheid van een beroep bepalen, te beoordelen voor elk beroep. In 2011 werd het onderzoek al eens uitgevoerd en ook toen bleek ingenieur het meest aantrekkelijke beroep te zijn.

Apotheker haalt heel dichtbij de tweede plaats (61,6 procent). Arts, architect en software ingenieur vervolledigen de top 5. Met uitzondering van software ingenieur, scoorden alle andere beroepen in de top 10 ook in 2011 goed. In de top 20 zijn webdesigner en IT-support nieuwkomers.

Taxichauffeur wordt als het minst aantrekkelijke beroep beschouwd. Daarmee neemt het de rode lantaarn over van inpakker. De andere minst aantrekkelijke beroepen zijn callcentermedewerker, portier, kelner en cipier. Bij de tien minst aantrekkelijke beroepen zijn er vier die met vervoer te maken hebben (taxichauffeur en truck-, bus- en heftruckchauffeur).

Loon en balans werk-privé

De belangrijkste reden om een beroep al dan niet aantrekkelijk te vinden is nog steeds het loon, gevolgd door een goed evenwicht tussen werk en privé, de arbeidsomstandigheden, de werkzekerheid en de afwisseling. Ook in 2011 was dat het geval.

Toch is het opvallend dat de meest aantrekkelijke beroepen globaal het slechtst scoren inzake evenwicht werk-privé, nochtans de op een na belangrijkste factor om een beroep te waarderen (net na het loon). Ze scoren het best op de bouwsteen loon, gevolgd door werkomstandigheden. De scores op de verschillende bouwstenen verschillen onderling heel sterk.

De vereiste scholing voor een functie blijft nog steeds de belangrijkste graadmeter voor de aantrekkelijkheid ervan. De absolute top van de rangschikking bestaat uit functies waarvoor meestal minstens vijf jaar hogere studies of aanverwante trajecten noodzakelijk zijn. De top 50 bestaat voor het grote deel uit hooggeschoolde beroepen. Dit zijn beroepen waarvoor in principe een diploma hoger onderwijs noodzakelijk is (bachelor of master). De top 20 bestaat zelfs grotendeels uit functies waarvoor een masterdiploma vereist is.

Elektricien staat op 22, en is daarmee de hoogst genoteerde functie uit het arbeiderssegment waar je ook in terecht kunt met een diploma secundair onderwijs. Loodgieter, dierenverzorger en mecanicien zijn de andere handarbeidersberoepen die een plaats vinden in de top 50. Het valt op dat het merendeel van de technische functies minder positief gewaardeerd wordt door respondenten onder de 40 jaar. Een zorgwekkende vaststelling in het licht van de knelpunten op de arbeidsmarkt.

HR-manager staat op plaats 27 met 44,3 procent respondenten die het beroep zouden aanbevelen.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen