< Terug naar overzicht

Individuele salarisonderhandeling in het voordeel van werknemer én werkgever

Zowel medewerkers als werkgevers doen hun voordeel bij individuele onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden. Medewerkers, ook laaggeschoolden, zien hun loon sneller stijgen. Werkgevers kunnen zich sneller aanpassen aan veranderende marktomstandigheden.

Dat blijkt uit onderzoek van Jakob Roland Munch, professor Economie aan de Universiteit van Kopenhagen. Hij bestudeerde gedurende tien jaar de salarisontwikkeling van Deense werknemers.

Het gemiddelde salaris van medewerkers in de privésector stijgt sneller als medewerkers en managers individueel onderhandelen over het salaris, in plaats van het volgen van een cao waarin salarissen zijn vastgelegd.

Het salaris van medewerkers die individueel onderhandelen steeg 5 procent sneller dan het salaris van medewerkers die beloond werden op basis van anciënniteit, zoals in een cao vastgelegd.

Het onderzoek toont aan dat ook laaggeschoolde medewerkers profiteren van gedecentraliseerde salarisonderhandelingen. Oudere, hoogopgeleide medewerkers profiteren het meest van individuele onderhandelingen. Ten opzichte van medewerkers die onder een cao vallen, stijgt hun salaris met 7 procent. Het salaris van laagopgeleide medewerkers en starters stijgt nog altijd 3 procent sneller indien er individueel onderhandeld wordt.

Een flexibel salarissysteem biedt werkgevers meer mogelijkheden om medewerkers te belonen naar toegevoegde waarde. Organisaties kunnen zich daardoor beter en sneller aanpassen aan veranderende marktomstandigheden.

“Gedecentraliseerde salarisonderhandelingen kunnen ervoor zorgen dat werkgevers zich beter kunnen aanpassen aan wijzigende marktomstandigheden en dat zij daardoor productiever zijn”, besluiten de onderzoekers. Zij verwachten dat de uitkomsten van dit onderzoek te extrapoleren zijn naar andere West-Europese landen waar op vergelijkbare wijze arbeidsvoorwaardenonderhandelingen plaatsvinden.

Bron: P&O Actueel

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen