< Terug naar overzicht

Individuele beroepsopleiding (IBO) stevig in de lift

Tijdens de eerste helft van dit jaar werden er 7137 IBO-contracten afgesloten, 25% meer dan vorig jaar. De stijging is grotendeels te wijten aan een versoepeling van de regels. In 2013 steeg het aantal IBO-contracten met 6,2%.

Dat blijkt uit een analyse van zelfstandigenorganisatie NSZ op basis van cijfers van de VDAB. Tijdens de eerste zes maanden van 2014 werden er 7137 IBO-contracten afgesloten tegenover 5697 tijdens dezelfde periode in 2013. Het gaat met andere woorden om een toename met een kwart van het aantal afgesloten contracten.

Met de individuele beroepsopleiding kan een werkzoekende gedurende één tot zes maanden in een bedrijf zelf een opleiding krijgen. Tijdens die opleiding ontvangt hij een inkomen dat een normaal loon benadert. Het toenemend succes kwam er vorig jaar al voor een stuk. In 2013 sloten 12.723 Vlaamse werkzoekenden een IBO-contract af. Dat waren er al 6,2% meer dan in 2012, toen er 11.979 IBO-medewerkers waren.

De toegenomen populariteit heeft te maken met een belangrijke aanpassing die vorig jaar werd doorgevoerd. Sinds 1 oktober 2013 mogen werkgevers na afloop van de beroepsopleiding immers ook een contract van bepaalde duur aanbieden, terwijl daarvoor enkel een contract van onbepaalde duur mocht worden toegekend.

Uit de cijfers voor de eerste zes maanden van 2014 blijkt dat de meeste IBO-contracten (20%) in de bouwsector worden afgesloten, gevolgd door de kleinhandel (13%), de horecasector (8%), de groothandel (7%) en de consultancysector (5%).

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen