< Terug naar overzicht

Individuele beloning belemmert innovatie

‘Employee voice’ of medewerkers een stem geven, bevordert innovatie. Recent onderzoek toont aan dat beloningssystemen roet in het eten kunnen gooien en innovatie kunnen belemmeren. Het komt erop aan een evenwicht te vinden tussen individuele en collectieve vormen van beloning om de intrinsieke motivatie van medewerkers om zich uit te spreken niet te ondermijnen.

Innovatie en geëngageerde medewerkers gaan hand in hand, zegt professor Antonio Giangreco van de Franse managementschool IÉSEG. Daarom is het belangrijk dat medewerkers een stem krijgen, maar ook gehoord worden. Dit vergroot hun betrokkenheid en de autonomie. ‘Employee voice’ verhoogt de innovatiecapaciteit van organisaties.

Giangreco en zijn collega’s onderzochten hoe HR-praktijken, zoals verloning, employee voice en innovatie kunnen stimuleren dan wel fnuiken. Daarvoor bekeken ze het effect van collectieve beloning versus individuele beloning. De impact van beide vormen van verloning zijn immers verschillend. Collectieve beloning, vaak geassocieerd met een ondersteunende organisatiecultuur, versterken zowel de extrinsieke als intrinsieke motivatie van medewerkers om te innoveren. Individuele beloning, zoals commissies of stukloon, leidt tot taak-gerelateerd gedrag en reduceert de intrinsieke motivatie om te innoveren.
Voor hun onderzoek analyseerden Giangreco en zijn collega’s data over innovatie, beloningsbeleid en de mate waarin medewerkers zich rechtstreeks kunnen uitspreken (dus niet via werknemersvertegenwoordigers) van meer dan 22.000 Europese ondernemingen. In het onderzoek wordt employee voice gezien als een vorm van intrinsieke motivatie die beïnvloed kan worden door de manier van belonen.
De analyse bevestigt het verband tussen employee voice en de capaciteit van de organisatie om te innoveren: organisaties die employee voice stimuleren, hebben een grotere innovatiekracht. Maar ook dat het soort beloningssysteem de impact van zich kunnen uitspreken op de innovatiekracht van organisaties beïnvloedt. Die innovatiekracht is veel kleiner als bedrijven enkel een individueel beloningssysteem hanteren. “Het vooruitzicht op een individuele bonus doet de intrinsieke motivatie die medewerkers putten uit employee voice en inspraak teniet. En dat belemmert innovatie”, merkt Giangreco op.
Bij een combinatie van collectieve en individuele beloning daarentegen is de relatie tussen het bestaan van employee voice en innovatiekracht veel sterker. Uitsluitend collectieve beloningsvormen leiden niet tot meer innovatie.
De onderzoekers waarschuwen dan ook voorzichtig te zijn bij het uitstippelen van HR-praktijken en het introduceren van beloningssystemen: “Om innovatie te vergroten is het belangrijk om employee voice te stimuleren. Maar bedrijven moeten er zich van bewust zijn dat beloningssystemen het gunstige effect van employee voice kunnen ondermijnen.”

Bron: IÉSEG.fr

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen