< Terug naar overzicht

In Spanje worden bezorgers van maaltijden en pakjes werknemers

Heel recent werd in Spanje een wet bekrachtigd die koeriersdiensten (maaltijden en pakjes) verplicht hun huidige medewerkers een werknemersstatuut te geven. Daarvoor krijgen ze drie maanden de tijd. Het land is daarmee het eerste in Europa dat de werknemers in de klusjeseconomie werknemersrechten geeft.

De wet volgt op een beslissing vorig jaar van het Spaanse Hooggerechtshof dat Uber-chauffeurs werknemers zijn (evenals deze van een leverings-app). Zij kwalificeert de ‘schijnzelfstandigen’ niet alleen technisch als werknemers met de bijbehorende rechten, maar geeft de vakbonden ook toegang tot de algoritmen die de werkgevers gebruiken om hun werkvolk te managen. De bonden krijgen daardoor een hefboom om onderbetaling, werktijden en werkvoorwaarden te monitoren.

Sommige bedrijven probeerden de wet te omzeilen door personen in te schakelen via agentschappen voor tijdelijk werk en piekperiodes door te komen met personeel uit de transportsector. De branche staat – uiteraard – op haar achterste poten.

Ook sommige koeriers zelf zijn niet gelukkig. Zij voeren aan dat zij als zelfstandige voor meer bedrijven kunnen werken en volgens flexibele werkschema’s.

Ondertussen blijft het wachten op de resultaten van een consultatieronde van de Europese Commissie over het onderwerp.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen