< Terug naar overzicht

In company-training valt uit de smaak

Bedrijven in België kiezen opnieuw voor ‘open’ opleidingen. Dat zijn opleidingen die op vaste data plaatsvinden en waar ook andere bedrijven aan deelnemen. Cursussen communicatie zijn het populairst, gevolgd door management- en informaticacursussen. De ‘in company’-trainingen kennen in 2005 een terugval. E-learning verdwijnt uit de belangstelling.

Consultancybureau Management Information maakte een analyse van 197.000 opleidingsvragen die via zijn helpdesk en de opleidingsdatabanken Formbase en Traininginfo.be tussen januari en juni 2005 binnenstroomden. De vraag naar ‘open’ opleidingen, met vastliggende data en met verschillende bedrijven die zich voor die opleiding inschrijven, neemt dit jaar sterk toe, tot 80% van de opleidingsvragen. De vraag naar in company-opleidingen daalt tot 18% en amper 2% van de site-bezoekers blijkt op te zoek zijn naar een geschikt aanbod e-learning. Na een piek van 16% in 2002 lijkt de belangstelling voor het elektronisch leren volledig op zijn retour.

Communicatieopleidingen zijn duidelijk het meest in trek. Van de gebruikte zoektermen in Formbase en Traininginfo heeft 32% met communicatie te maken, 20% met management en 15% met informatica. Binnen de informatica zoeken bedrijven naar cursussen Excel, Frontpage, Java, Autocad en MS Project. Buiten de informatica is er vraag naar cursussen over ‘onderhandelen’, ‘projectbeheer’, ‘assertiviteit’, ‘direct marketing’ en ‘coaching’. De meeste opleidingen zijn bestemd voor het middelmanagement (42%) en de bedienden (36%) en in mindere mate voor het topmanagement (12%) en de arbeiders (10%). Opvallend is verder dat de vraag naar opleiding in Antwerpen (24% van alle vragen) sterker leeft dan in andere provincies. Ver achter Antwerpen staan Brabant (13%), Brussel (11%) en Oost- en West-Vlaanderen en Namen (10%) bovenaan de lijst. Het is natuurlijk niet ondenkbaar dat de vermelde databanken gewoon beter bekend zijn in de provincie Antwerpen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen