< Terug naar overzicht

Impact sluiting Ford in heel Vlaanderen voelbaar

Door het vertrek van Ford Genk gaan meer dan 8000 banen verloren in Limburg en nog eens meer dan 3500 elders in Vlaanderen. De Limburgse werkloosheid stijgt daarmee met bijna 30 procent. Bovendien belooft de zoektocht voor ontslagen Ford-werknemers naar een nieuwe job dicht bij hun woonplaats moeilijk te worden.

Dat blijkt uit een indicatieve studie van de UHasselt die woensdag werd voorgesteld. De studie gaat uit van het worst-case-scenario, waarbij dus geen rekening wordt gehouden met steun- of andere maatregelen om de pil te verzachten.

De professoren Ludo Peeters en Mark Vancauteren becijferden dat de sluiting van Ford Genk gepaard gaat met een verlies van 8195 jobs (4337 bij Ford Genk, 2816 bij de toeleveranciers en 1042 door effecten van koopkrachtverlies) in Limburg.

Daarbij komt echter nog eens een verlies van 3564 jobs bij de toeleveringsbedrijven en door effecten van koopkrachtverlies elders in Vlaanderen. In totaal verliezen in Vlaanderen mogelijk 11.759 mensen hun baan naar aanleiding van de sluiting van Ford Genk.

De werkloosheidsgraad in Limburg stijgt hierdoor van 6,8 procent naar 8,8 procent van de beroepsbevolking. Dit is een stijging van bijna 30 procent. Dit betekent een welvaartsverlies van 644,1 miljoen euro in Limburg en zelfs 875,1 miljoen euro voor heel Vlaanderen.

Volgens de UHasselt stijgt door dit alles het federale begrotingstekort met 466 miljoen euro.

Nog een conclusie is dat de sluiting van Ford Genk zorgt voor een daling van de Limburgse productiviteitsgroei met 10,9 procent.

De onderzoekers stellen ook dat er momenteel heel weinig banen beschikbaar zijn voor de competenties die de Ford-werknemers bezitten. Ook door de interne competitie die er zal ontstaan voor de schaarse jobs, zal er gependeld moeten worden naar bijvoorbeeld Nederland of het Luikse om nog aan de bak te komen.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen