< Terug naar overzicht

IMF bekritiseert ontslagrecht

Het jaarlijkse rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met aanbevelingen voor Belgiƫ benadrukt het belang van bijscholing. Ook worden zij die werken te veel beschermd.

Een IMF-delegatie verbleef een week in ons land en sprak met allerhande instanties over de toestand van onze economie. Op basis daarvan maakte de delegatie een jaarlijks rapport met aanbevelingen voor Belgiƫ op.

In het rapport wijst het op enkele uitdagingen. Zo beschermt ons land vooral zij die werk hebben, onder meer met hoge ontslagvergoedingen. Dat heeft een negatief effect op de jobcreatie. De instelling pleit ook voor extra maatregelen om meer mensen aan het werk te krijgen, want de werkzaamheidsgraad in ons land is te laag. Daarnaast blijven de werkloosheidsuitkeringen erg hoog. Dat geld zou beter gaan naar bijscholingen, zowel binnen bedrijven als vanuit de overheid.

Het IMF vindt het een goede zaak dat er bovenop de index geen loonsverhogingen voorzien zijn. Maar het herhaalt zijn aanbeveling om het indexmechanisme aan te passen. De loonvorming houdt volgens het IMF te weinig rekening met de ontwikkeling van de arbeidsproductiviteit.

Bron: De Tijd/De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen