< Terug naar overzicht

Illegalen altijd welkom bij ABVV

Mogelijk zullen illegale werknemers zich voortaan gratis bij het ABVV kunnen aansluiten. De Vlaamse vleugel van de vakbond legt begin mei dat voorstel op zijn congres voor aan de militanten. De vakbond denkt aan een basisdienstverlening voor personen zonder documenten.

Dat zegde Frédéric Fiore, coördinator diversiteitwerking van de vakbond, op een persconferentie van het Forum Asiel en Migraties. Deze koepelorganisatie stelde een wijziging in de regularisatieprocedure voor en krijgt daarbij de steun van het ABVV en van het ACW, de koepel van de christelijke arbeidersbeweging.

De voorstellen van het ABVV passen in de juridische strijd die de socialistische vakbond voert voor een 33-jarige illegale Marokkaan. Die viel in december 2000 op een bouwplaats in Antwerpen-Noord uit een materiaallift en liep daarbij een schedelfractuur en andere breuken op, waardoor hij altijd een stok zal nodig hebben om te stappen. Het ABVV eist in zijn plaats via de rechtbank een schadevergoeding. De werkgever van de Marokkaan houdt vol dat de man toevallig op de bouwplaats aanwezig was, maar volgens de vakbond ging het om illegale tewerkstelling.

“Iemand die illegaal en zonder documenten op een bouwplaats aan het werk is, heeft volgens ons een feitelijke arbeidsovereenkomst. Die persoon heeft bijgevolg ook rechten”, argumenteert Frédéric Fiore. Het ABVV steunt het voorstel van het Forum om de criteria voor regularisatie in de asielwet vast te leggen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen