< Terug naar overzicht

Hybride werken: het is maar het begin

Nu de aanbeveling om thuis te werken is weggevallen (in Vlaanderen en Wallonië), zullen de meeste werknemers meer dan de helft van de werkdagen opnieuw op kantoor doorbrengen. Iets meer dan zes op tien ondernemingen (60,9 procent) kiest ervoor zijn personeel minstens drie dagen per week naar kantoor te laten komen. Een op tien bedrijfsleiders zweert bij volledige aanwezigheid op het werk. Dat blijkt uit enquête bij 280 bedrijven. Nochtans staan negen op tien bedrijven positief tegenover het ‘hybride werken’. De evenwichtsoefening tussen werken op kantoor en thuiswerk heeft zijn volle potentieel nog niet bereikt, stellen experts van Acerta en KU Leuven.

Thuiswerk was ooit een voorrecht, het voorbije anderhalf jaar was het plots een verplichte of sterk aangeraden coronamaatregel. Sinds 1 september is de aanbeveling van de overheid om thuis te werken weggevallen in Vlaanderen en Wallonië. Maar betekent dat ook dat werknemers nu meteen opnieuw het gros van de werkuren op kantoor moeten en zullen doorbrengen? Negen op tien ondernemingen zijn van plan de hybride werkvorm – een mix tussen thuiswerk en werk op kantoor – in te voeren.

Dat 90 procent van de werkgevers kiest voor hybride werken, impliceert ook dat 10 procent daar niet in meegaat. De meesten daarvan, 9 procent, zullen hun werknemers vragen de hele werkweek naar kantoor te komen.

In de grote groep die kiest voor hybride werken, vragen ruim zes op tien bedrijven het personeel om in de eerste plaats vanaf de bedrijfslocatie te werken, met telewerk als alternatief. Concreet: hun werknemers zullen minstens drie dagen op kantoor doorbrengen. Een kleine 30 procent interpreteert hybride werken net andersom: mensen werken in de eerste plaats van thuis en komen soms naar kantoor.

Miet Vanhegen (Acerta Consult): “Om de verbondenheid tussen medewerkers en werkgever te stimuleren, pleiten we wel voor een terugkeer naar kantoor. Of het nu gaat om twee of drie dagen thuiswerk, daar hechten we minder belang aan. Belangrijk is wel om de dagen waarop medewerkers op kantoor werken, in te vullen met waarde toevoegende activiteiten die het best in een kantooromgeving plaatsvinden zoals brainstormings, team meetings, individuele overleg momenten etc. Daarnaast moet er ook aandacht gaan naar het informele. Dat laatste dreigt al eens verloren te gaan bij digitaal werken.”

Professor Marijke Verbruggen, Coördinator Work & Organisation Studies KU Leuven: “Werkgevers zijn zich ervan bewust dat leidinggevenden de meer technische uitdagingen van hybride werken als team al wel onder de knie hebben, maar dat ze nog wat extra opleiding en begeleiding kunnen gebruiken, bijvoorbeeld wat betreft teamwerk, stimuleren van initiatief, zelfsturing vs. opvolging, coaching vanop afstand. Hoe persoonlijker het onderwerp, hoe meer de bedrijfslocatie de voorkeur geniet. Natuurlijk zullen er altijd taken zijn die beter op kantoor kunnen gebeuren en andere beter van thuis, maar we stellen wel vast dat de geesten verder rijpen. De mogelijkheden zijn zeker nog niet uitgeput.”

Miet Vanhegen: “Dat 90 procent van de ondernemingen voor een hybride werkvorm gaat, is een revolutie. Twee jaar geleden waren we helemaal nog niet zover. Maar de voorlopige invulling van hybride werken is nog heel voorzichtig. Dit is nog maar het begin. Want eigenlijk gaat hybride werken over meer dan de werkplek. Niet alleen werken mensen niet meer altijd vanaf dezelfde plek, ze werken ook niet altijd op hetzelfde moment aan hetzelfde project of dezelfde taak. Naast de factor plaats is er dus de factor tijd: mensen werken soms synchroon (gelijktijdig) en soms asynchroon, zoals ze soms fysiek samenwerken en soms fysiek apart. Om álle mogelijkheden van hybride werken ten volle te benutten, zullen we nog op heel wat processen een nieuw licht moeten laten schijnen. Feit is: de eerste stappen zijn nu gezet.”

Bron: Acerta.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen