< Terug naar overzicht

Human Risk Management: niet sexy, wel rendabel

Wie de menselijke risico’s binnen zijn organisatie moet beheren, kan best gebruikmaken van de beste praktijken uit de wereld van de risk managers. Abdel Bencheikh heeft heel wat ‘risk management’-kilometers op de teller en overloopt met ons hoe een HR-verantwoordelijke van start kan gaan.

“Human Risk Management is een onderwerp dat ik zeven, acht jaar geleden per toeval heb ontdekt. Ik werkte al 20 jaar rond risico’s in de financiële wereld, maar werd op een dag uitgenodigd voor een conferentie georganiseerd door de federatie voor risk managers, samen met de Franse vereniging van HR-verantwoordelijken. Wat bleek: er waren op dat moment helemaal geen processen om HR-risico’s te beheren. Nochtans is dat nu juist erg belangrijk, omdat het uiteindelijk toch gaat over het human capital."

Aan het woord is Abdel Bencheick, auteur van het boek ‘Comprendre les risques Ressources Humaines: Véritable enjeu et création de valeur pour l’entreprise’ en al lang aan de slag als risk manager, vandaag bij House of HR. De voormalige voorzitter van de ‘Commission Risques et Ressources Humaines’ bij AMRAE (de Franse ‘Association pour le Management des Risques et des Assurances de l’Entreprise’), was de eerste spreker tijdens de Académie d’Eté, georganiseerd door ons Franstalig HR Square-netwerk. Ook daar was Human Risk Management het centrale thema.

Uiteenlopende risico’s

Abdel Bencheikh legt uit dat hij klassieke methodes uit risk management toepast binnen HR. Hij wijst daarbij op het belang om zich bewust te zijn van de KRI’s, de Key Risk Indicators die aangeven waar welke risico’s schuilen. “Het doel van die indicatoren is ervoor te zorgen dat je kan verbeteren. Immers, je kan niet verbeteren wat je niet meet”, meent hij. “Je moet de evolutie van die indicatoren volgen over een bepaalde periode en trachten te achterhalen wat ze doet veranderen. Niet alles is kwantitatief uit te drukken, maar vaak kan het ook kwalitatief.”

Welke HR-risico’s zijn er dan wel? Bencheikh heeft een heel gevarieerde lijst van onderwerpen die binnen Human Risk Management vallen. Sommige liggen voor de hand, andere komen veel verrassender uit de hoek. Even nagaan:

  • Veiligheid en gezondheid op het werk: “Ik zet het aan de top van de risico’s”, dixit Bencheikh.
  • Rekrutering en retentie: “De ‘oorlog om talent’ maakt dat dit risico hoog op de agenda van HR moet komen. Het is moeilijk de kostprijs van verloop te berekenen. Je mag niet nul verloop hebben, maar het mag ook niet te hoog liggen.”
  • Strategic workforce planning: “In een dienstenorganisatie: iemand die niet bij de klant actief is, maar op de ‘bank’ zit, kost, maar brengt niet op. Dat risico kan berekend en beheerd worden.”
  • Fraude, belangenvermenging, commerciële risico’s: “Fraude is in de eerste plaats een HR-probleem. Je mag niet aarzelen om een procedure met betrekking tot fraude op te stellen die duidelijk maakt wat je zal doen als er een mogelijk geval is.”
  • En voorts: psychosociale risico’s, verzekeringsrisico’s, talentmanagement voor uitzendkrachten, freelancers en onderaannemers, ‘fit & proper’, sociaal recht, sociaal klimaat, financieel risico afkomstig van de loonkosten, klokkenluiders...

Het is de overtuiging van Abdel Bencheikh dat werken aan (HR-)risico’s rendabel – in de financiële zin – is, al is het erg moeilijk dat te becijferen: “Je moet ervoor gaan, in plaats eerst de ROI te willen berekenen, in plaats van te willen berekenen hoe groot het risico precies is en wat de kosten zouden bedragen als het zich werkelijk voordoet. Er moet een overtuiging zijn. Risicomanagement binnen HR is niet sexy. Dus moet je het zien te verpakken en te verkopen. Daarom moeten we beklemtonen dat goed risicobeheer zorgt voor een hogere levenskwaliteit voor de werknemers en op die manier ook voor een hogere productiviteit en een hogere financiële performantie.”

De HR Square Conference 2018 met 'Human Risk Management' als centraal thema vindt plaats van 22 tot 24 november in Radisson Blue Disneyland Parijs. Info en inschrijving: www.hrsquare.be of contacteer Nathalie Dierickx, nathalie.dierickx@hrsquare.be, 0474 97 07 43.

Wilt u het volledige artikel (vanTimothy Vermeir met foto's van onder meer Hendrik De Schrijver) lezen? Dat kan door lid te worden van HR Square. U ontvangt dan niet alleen het tijdschrift, maar hebt ook toegang tot de website met het hele archief én u geniet van stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference. Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Nathalie Dierickx, nathalie.dierickx@hrsquare.be, 0474 97 07 43.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen