< Terug naar overzicht

Huisvaders willen meer erkenning

Vaders die ervoor kiezen om hoofdverantwoordelijke te zijn voor de huishoudelijke taken, zien dat als een duurzame levenswijze voor hun gezin.

Dat blijkt uit een onderzoek bij 50 huismannen en 100 carrièrevrouwen. Naar aanleiding van de 'internationale dag van de man' (maandag 18 november) voerden coachingbedrijf JUMP en consultant Bain & Company met de steun van federaal minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet (CDH) een onderzoek uit.

Gezinnen die ervoor kiezen om de vader de huishoudelijke taken in handen te geven, doen dat vooral omdat de vrouw haar carrière kan uitbouwen en omdat de man graag meer tijd aan het gezin wil besteden. Nochtans wenst 40 procent van de ondervraagde mannen tegelijk dat hun partner minder druk zou ervaren van het werk en meer tijd zou doorbrengen met het gezin.

In de meeste gevallen gaat het ook om een lange-termijnplan. Meer dan 50 procent van de huisvaders is al langer dan vijf jaar de hoofdverantwoordelijke voor de huiselijke taken. Het merendeel van de huismannen is ook tevreden over hun keuze, al heeft 30 procent soms toch wel gemengde gevoelens. Onder collega’s en vrienden stoot hun keuze voor het gezin op onbegrip.

Slechts 57 procent van de vaders die instaan voor de huishoudelijke taken, is nog voltijds aan het werk en dat leidt toch wel tot enkele hindernissen. Het huishoudbudget kan niet evenveel aan als dat van een gezin met twee voltijdse kostwinners.

Een ander heikel punt zijn de flexibele arbeidsmogelijkheden. Vaders die zich geheel of gedeeltelijk uit het beroepsleven terugtrekken, lijden onder het grotere sociale isolement. Appreciatie voor het huishoudelijk werk ervaren ze weinig, maatschappelijk noch van hun partner. Huismannen zouden dan ook graag een grotere gezinsvriendelijke flexibiliteit op het werk krijgen.

98 procent van de ondervraagde carrièrevrouwen vindt niet dat hun partner aan mannelijkheid of aantrekkelijkheid inboet.

Bron: De Redactie/De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen