< Terug naar overzicht

HRM in grote en kleine bedrijven: brede kloof

Er bestaan grote verschillen tussen grote bedrijven en kmo’s als het gaat om personeelsbeleid. Nederlands onderzoek leert dat HR-instrumenten minder effectief zijn in kleine bedrijven, maar dat meer aandacht voor HR toch leidt tot meer productiviteit en winst.

Het Nederlandse onderzoek ‘HRM in het MKB’ van onderzoeksbureau EIM peilde de verschillen tussen het HR-beleid van kleine en grote ondernemingen. Onderzoeker Michel Winnubst: “Allereerst hebben we gekeken naar de verschillen in gebruikte instrumenten. Het blijkt dat kleine ondernemingen minder vaak gebruik maken van de formele HRM-instrumenten die, volgens onderzoek bij grote bedrijven, een positief effect op de bedrijfsprestaties hebben. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van functionerings- en beoordelingsgesprekken, taakomschrijvingen en aandacht voor bedrijfsopleidingen.”
Daarnaast bekeek men de verschillen in opbrengst. Winnubst: “Heel harde uitspraken kan ik niet doen, omdat de effectiviteit van personeelsbeleid bij grote ondernemingen veel vaker onderzocht is dan bij kleine bedrijven, maar het lijkt erop dat HR-instrumenten bij kleine bedrijven minder goed werken dan bij grote bedrijven. Een verklaring daarvoor kan liggen in een het fenomeen ‘psychologisch contract’. In kleine bedrijven hebben mensen waarschijnlijk een veel sterkere binding met het bedrijf, waardoor HR-instrumenten om die betrokkenheid te vergroten niet zo veel zin hebben. Met andere woorden: er is weinig ruimte om die band tussen bedrijf en personeel te versterken, omdat die band al zo sterk is.”
De effecten mogen misschien minder groot zijn, toch wordt uit het onderzoek duidelijk dat meer aandacht voor HR-beleid in kleine en middelgrote ondernemingen waarschijnlijk leidt tot meer productiviteit en dus tot meer winst.

Bron: P&O Actueel, EIM

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen