< Terug naar overzicht

HR vervrouwelijkt steeds meer

Administratief medewerker, verkoper en schoonmaker zijn de meest voorkomende beroepen in België. Daarnaast valt op dat er nog steeds typische vrouwen- en typische mannenberoepen bestaan. HR is goed op weg om een vrouwenberoep te worden, zeker in bepaalde ondersteunende en specialistenfuncties. Maar er zijn nu ook al meer vrouwelijke dan mannelijke HR-managers.

De meest voorkomende beroepen in België zijn administratief medewerkers (algemeen), verkopers en verkoopsassistenten, schoonmakers in hotels, kantoren en dergelijke, huishoudelijke hulpen en schoonmakers bij gezinnen, en leraren in algemene vakken in het secundair onderwijs. Dat blijkt uit een enquête naar de arbeidskrachten door de Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie.

Bij mannen komt een job als vrachtwagenchauffeur het vaakst voor. Bij vrouwen treffen we het meest het beroep van administratief medewerker (algemeen) aan.

Typische vrouwenberoepen zijn onder andere: vroedvrouw, huishoudelijke hulpen en schoonmakers in particuliere huishoudens, verzorgend personeel in kinderdagverblijven, crèches en dergelijke en onthaalmoeders, onderwijzers in het kleuteronderwijs en verzorgenden thuiszorg. Het percentage vrouwen in het totaal van alle werkenden in deze beroepen ligt boven de 97 procent.

Beroepen die bijna uitsluitend door mannen worden uitgeoefend zijn onder andere: installateurs van elektrische apparatuur, brandweerlui, installateurs en onderhoudsmonteurs op het gebied van elektronica, betonwerkers en plaatwerkers. Het percentage mannen in het totaal van alle werkenden in deze beroepen ligt boven de 98 procent.

Uit de top 100 van beroepen in België volgens geslacht blijkt bovendien dat ook de HR-sector steeds meer een vrouwenberoep is: 52,8 procent van de HR-managers zijn vrouwen tegenover 47,2 procent mannen. Bij de arbeidsbemiddelaars en uitzendbureaumedewerkers 69,7 procent zijn vrouwen. Ook specialisten op het gebied van personeels- en loopbaanontwikkeling zijn overwegend vrouwen (67,2 procent), net zoals medewerkers op de personeelsadministratie (72,8 procent).

Bron: Statbel

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen