< Terug naar overzicht

HR-toepassingen binnenkort mobiel?

Webtoepassingen zijn stilaan gemeengoed in de publieke dienstverlening, denk maar aan het succes van Tax-on-Web. Ook in het HR-domein zijn er voorbeelden van succesvolle webdiensten, zoals het portaal van de sociale zekerheid (www.socialezekerheid.be) waarachter meer dan 70 toepassingen zitten, zoals de Dimona-aangifte bij de RSZ. Maar wat met het mobiele internet?

Volgens Bert Vanhalst, onderzoeker bij de Research-divisie van Smals, waren er in 2010 al meer dan 310.000 smartphones in gebruik in België. Dat was meer dan een verdubbeling tegenover 2009. Op termijn zullen er mogelijk meer telefoons dan computers op het internet aangesloten zijn. Hoog tijd voor mobiele toepassingen?

“De vraag naar mobiele toepassingen is groot, ook in de publieke sector en de sociale zekerheid”, bevestigt Bert Vanhalst. “Dimona was ooit één van de eerste webtoepassingen in de sociale zekerheid, opgezet door de RSZ met de ICT-expertise van Smals. Al sinds 2006 bestaat er ook een mobiele variant: de Quick Smart Dimona, toegankelijk voor elke smartphone die Java ondersteunt.”

Wie lang genoeg in HR zit, herinnert zich nog de situatie voor 1999: aangiften aan de sociale zekerheid gebeurden op papier, soms in veelvoud, soms voor meerdere instellingen naast elkaar. Nu verloopt alles elektronisch en gecentraliseerd. Gaan steeds meer HR-toepassingen binnenkort ook mobiel?

“Er is een grote vraag naar mobiele toepassingen én informatie. Wanneer ook de prijs van mobiel internetgebruik verder daalt, mogen we een explosie verwachten in het aantal toepassingen, ook in HR.” Bert Vanhalst raadt bedrijven aan om hun mobiele website zo goed mogelijk te integreren met hun bestaande site. Zo vermijd je dat je twee aparte sites te onderhouden krijgt. Bezoekers onthouden één URL en krijgen op een mobiel toestel automatisch de mobiele versie te zien: een versie met minder foto’s, geschikt voor een kleinere schermbreedte. In opdracht van de RSZ heeft Smals deze ‘One Web’-aanpak al met succes toegepast voor de portaalsite van de sociale zekerheid.

Portaaliste van de sociale zekerheid: www.socialsecurity.be
Meer informatie over Quick Smart Dimona: https://www.socialsecurity.be/site_nl/Applics/dimona_new/introduction/gsm.htm

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen