< Terug naar overzicht

“HR-technologie weerspiegelt de vooroordelen van de makers”

Talent vinden en behouden zijn voor HR- en juridische professionals de grootste bekommernis. Daarbij verwachten ze veel van technologie om het rekruteringsproces te optimaliseren en efficiënter te maken, al maken ze zich ook zorgen over de eerlijkheid van deze technologie.

Was vorig jaar het voorbereiden van de digitalisering de grootste prioriteit van HR- en juridische professionals, dan is dat vandaag het vinden en behouden van talent. Meer zelfs, het is ook de grootste uitdaging voor HR. Dat blijkt uit ‘The Word 2020: Forces for Change’, een studie van Ius Laboris, een internationaal netwerk van advocatenkantoren gespecialiseerd in arbeidsrecht (waaronder Claeys & Engels). De focus ligt op de rol van technologie en de enquête werd uitgevoerd bij 425 senior HR- en juridische professionals uit 25 landen in Europa en Noord-Amerika.

“Vorig jaar was digitalisering de belangrijkste prioriteit. Dit jaar tonen de resultaten vooral hoeveel bedenkingen HR heeft bij de praktische toepassing van digitalisering. Het gaat met andere woorden over de hindernissen die zij ondervinden bij de rekrutering in de praktijk en in de scenario's voor het ontwikkelen van talent”, zegt Chris Engels, voorzitter van Ius Laboris.

Volgens de respondenten zal technologie vooral een impact hebben op het optimaliseren van de rekrutering (25 procent), het beheer van thuiswerkers (17 procent) en de productiviteit (16 procent). Toch is er nog een grote kloof met de realiteit. Slechts 8 procent van de respondenten zeggen dat ze nu al artificiële intelligentie of machineleren gebruiken bij rekrutering. Ze verwijzen daarbij vooral naar een gebrek aan budget (42 procent).
Ook opmerkelijk is dat bijna alle professionals (97 procent) denken dat technologie de wereld van HR grondig zal veranderen, terwijl slechts 37 procent hiervoor een strategie hebben.

HR-professionals erkennen de voordelen van het gebruik van technologie bij rekrutering, toch maken ze zich zorgen over de eerlijkheid. Volgens hen weerspiegelt technologie de vooroordelen van degenen die de technologie gemaakt hebben en dit geldt ook voor rekruteringstechnologie. Hoe complexer AI, hoe moeilijker het wordt om te weten hoe een beslissing genomen werd. Hoewel HR-professionals geen vertrouwen hebben in de technologie, zegt 22 procent dat ze er toch gebruik van maken, ongeacht het risico op vooroordelen.

Efficiëntie is het grootste voordeel van het gebruik van rekruteringstechnologie, volgens HR-professionals. Ze verwachten dat de ervaring van de kandidaat verbeterd kan worden door bijvoorbeeld chatbots gevoed door AI te gebruiken, zodat werkzoekenden op voorhand meer vragen kunnen stellen. Een tweede voordeel is het gebruiken van algoritmes om cv's te beoordelen en zo het proces te versnellen zodat kandidaten vlug een antwoord krijgen. Een derde voordeel is dat software kan gebruikt worden om het taalgebruik, de toon en de gelaatsuitdrukkingen van de kandidaten te analyseren en deze gegevens te vergelijken met die van andere succesvolle kandidaten.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen