< Terug naar overzicht

HR Square seminarie: Leiderschapsontwikkeling ‘Eén voor allen, allen voor één?’ (07/11/2013)

“Wie carrière maakt, moet op een of andere dag leiding kunnen geven. Goede leiders beheersen een aantal basistechnieken, die je kunt aanleren, je eigen maken, beter leren toepassen. Daarvoor heb je een mindframe nodig, een schema waarin al die technieken – die je in alle hoeken kan oprapen – passen.” Dat zegt Michel De Coster, onze openingsspreker op deze dag. Lees hier meer over het programma, de sprekers, de drie pittige workshops en het gratis boek voor de deelnemers.

Het mindframe dat hij gebruikt, is ‘Brains, Heart & Guts’. Elke leider – op gelijk welk niveau in de organisatie hij of zij zich bevindt – heeft nood aan een goed evenwicht tussen verstand, hart en buik en maakt het verschil met de manier waarop hij of zij deze opties gebruikt.

Tijdens dit seminarie houden wij kritisch een reeks stellingen tegen het licht, samen met de topsprekers en de deelnemers zelf.

Enkele daarvan zijn:
- Leiderschap kun je leren.
- Leiderschap is niet het voorrecht of de exclusieve verantwoordelijkheid van de top, maar kan en moet doorheen de gehele organisatie, op alle niveaus, te vinden zijn.
- Goed strategisch leiderschap is een groepsgebeuren (of zou dat moeten worden), waarbij niet de karakteristieken van de hiërarchische leider(s) primeren, maar waarbij ieder team en ieder lid van de organisatie aangesproken wordt.

Wat is duurzaam en verantwoord leiderschap, individueel en collectief, en hoe ontwikkelen we het? Hoe maken we een maximaal aantal medewerkers rijp voor de uitdaging? Wat moeten we daarvoor doen en laten?
Wij zoeken samen antwoorden en actiepistes met experts die zowel in de praktijk als conceptueel sterk staan. Iedere deelnemer krijgt ruim de gelegenheid zijn of haar duit in het zakje te doen. En zelf een beetje meer of beter leider te worden.

De Sprekers

Michel De Coster
Een korte bio schrijven van Michel is onmogelijk. Bij het ‘grote’ publiek is hij bekend als bassist van De Mens, sinds eeuwen één van de betere Nederlandstalige poprockgroepen. Voorts is hij autoracer, triatleet en eigenaar van een speciaalzaak voor fietsen en triatlon. Maar dat is niet de reden waarom hij tijdens dit seminarie optreedt.
De Coster, van opleiding master in de Politieke en Sociale Wetenschappen (VUB), ging in de verkoop bij Telenorma Bosch Telecom en stopte er na ruim 12 jaar als business unit manager. Vervolgens werd hij managing director van Colt Technology Services, ceo Benelux bij BT Global Services en ten slotte executive vice president bij Belgacom. Na zijn vertrek aldaar, sneed hij een hele reeks eigen projecten aan, te veel om op te noemen. Vermelden wij hier slechts zijn rol als ceo van ZapFi, een starter gespecialiseerd in mobiele marketing.

Luc Deflem
Luc is ingenieur (VUB) en deed zijn eerste professionele ervaring op bij Waterwegen en Zeekanaal. Tussen 1981 en 1992 was hij procuratiehouder bij verzekeraar Assubel AGF. Sindsdien leidt hij de HR-dienstengroep Securex en werd ‘leiderschap’ doorheen de organisatie zijn stokpaardje.

David Ducheyne
David is sinds begin 2009 chief people officer (cpo) bij Securex en combineert vandaag deze rol met het algemeen management van twee business units (Health Care en Family Services) bij dezelfde organisatie. “Deze combinatie van rollen gaf mij de gelegenheid een bedrijfsvisie te realiseren waarin mensen de sleutel vormen. Wat ik zeg en doe als algemeen manager verschilt niet van wat ik zeg en doe als HR-directeur”, zegt hij daarover.
Ducheyne is master in de Psychologie (Universiteit Gent) en voegde daaraan een postgraduaat Management toe (Vlerick). Medio jaren 1990 was hij gedurende twee academiejaren assistent aan de Universiteit Gent. In 1996 stapte hij bij Henkel in HR groeide hij door tot HR-directeur. Dezelfde rol vervulde hij ook bij CNH, tot hij begin 2007 directeur HR & People Services werd bij Securex.

Hester Duursema
Hester is kersvers algemeen directeur Binnenvaart Logistiek Nederland (een recente fusie van de belangrijkste beroepsverenigingen voor de binnenvaart bij de Noorderburen) en consultant bij RebelGroup Executives.
Dit jaar doctoreerde zij in Economie en Organisatieleiderschap aan de Erasmus Universiteit Rotterdam met het proefschrift ‘Strategisch leiderschap – voorbij de leider-volger dyade’. Aan dezelfde universiteit behaalde Duursema eerder een master in de Internationale Economie.

Silja Voordeckers
Silja is sinds 2007 senior consultant en partner bij Krauthammer (coaching, consulting en training). Voor deze organisatie ontwerpt, leidt en begeleidt zij maatwerkprogramma’s die gericht zijn op langdurige en positieve (gedrags)verandering.
Voordeckers is master in de Toegepaste Economische Wetenschappen (KU Leuven). Zij startte haar carrière bij IBM, richtte daarna een eigen bedrijfje op en werd vervolgens senior account manager bij Thomson NETg. En dan kwam Krauthammer, na een tussenstop bij Evolve.

De Workshops

In drie pittige, provocerende en zeer interactieve workshops droppen Silja Voordeckers, Hester Duursema en het duo Luc Deflem en David Ducheyne u regelrecht in de realiteit van leiderschap en leiderschapsambities. Maak uw keuze en trek uw battledress aan.

Silja Voordeckers
Beïnvloeden op een hoger niveau

“Ze hebben en kennen de goede oplossingen, maar krijgen ze niet verkocht.” Krachtiger en doeltreffender kun je hét knelpunt van HR-leiderschap niet onder woorden brengen. Silja Voordeckers zit er niet om verlegen. Zij zal u genadeloos, maar toch met empathie en sympathie (en vooral met kennis van zaken), confronteren met wat u hindert in uw zoektocht naar meer leiderschap. Vooral echter zal Silja u wegen wijzen om de hindernissen te overwinnen.
Hoe goed ben je in het beïnvloeden van de algemene directie? Hoe goed wil je daarin worden? En hoe pak je het aan? Met welke vijf basisvaardigheden ga je beter overtuigen? Dat is de rode draad van deze workshop.
Waarschuwing: deze sessie maakt gebruik van een rollenspel, dat een actieve deelname vereist. Laat dat geen belemmering zijn: wie niet graag speelt, wordt nooit een goed leider.

Hester Duursema
Leiden is delen

Vergeet individueel – lees egocentrisch en egoïstisch – leiderschap. Organisaties die strategisch willen werken en vooruitgaan, moeten volgens Hester Duursema:
- de strategie bespreken op alle niveaus en van alle niveaus een actieve bijdrage vragen
- voorkomen dat men recht op spreken verwerft door zich te beroepen op een formele positie.
Haar advies: “Ontwikkel geen afzonderlijke leiders. Stuur mensen niet op individuele leiderschapscursussen. Probeer geen individuele leiders-schapen met vijf poten te vinden of uit te vinden. Breng daarentegen mensen in verbinding en zoek bewust naar complementariteit.”
Een flinke dosis collectief denken en doen is het basis-ingrediënt van strategisch leiderschap anno 2013 en verder. Gedeeld leiderschap dus. Wetenschappelijk onderzocht, in mensentaal en in samenspraak met u duidelijk gemaakt.

Luc Deflem en David Ducheyne
Wil je een zitje? Verdien het!

De chief executive officer tegen de chief people officer? De analytics en de cijfers tegen de mensen? Vergeet het. Zeur niet. Ga anders denken en handelen als je een stem in het directiekapittel wil hebben.
Ceo Luc Deflem laat geen schemerzone bestaan: “Waarom zou de HR-directeur lid moeten zijn van het directiecomité? Daar is geen enkele goede reden voor. Toch niet als de HR-directeur zich slechts op zijn functietitel beroept om die plaats in te nemen. Dat hij (zij) eerst maar eens in de praktijk bewijst dat hij (zij) vanuit zijn (haar) rol een essentiële rol speelt voor de business en de medewerkers. Dan wordt het zitje vanzelf aangeboden.”
Cpo David Ducheyne is uit het goede hout gesneden. Voor hem beogen leiderschap en HR hetzelfde doel: beide moeten een context creëren waarin mensen – en bijgevolg – organisaties succesvol kunnen zijn.
Ingenieur Deflem en psycholoog Ducheyne zijn twee handen op één buik. Vanuit een heel verschillende achtergrond marcheren ze naar hetzelfde doel en delen zij daarvoor de verantwoordelijkheid. Hoe ze dat doen, maken zij u levendig duidelijk.


Gratis boek: ‘De leider in de spiegel’

Het boek ‘De leider in de spiegel’ van Jesse Segers en Koen Marichal (Antwerp Management School en leiders van The Future Leadership Initiative) is vers van de pers. Het kost 24,50 €, maar wij offreren het gratis aan alle betalende deelnemers aan dit seminarie.

Leiderschap is niet hetzelfde als een leidende functie hebben of macht uitoefenen. Leiderschap heeft geen functieomschrijving. Het is een persoonlijke keuze en naarmate meer mensen die keuze maken ontstaan teams, organisaties en samenlevingen met meer leiderschap. Dit boek koppelt de actuele wetenschappelijke kennis aan tientallen praktijkvoorbeelden en getuigenissen. Dat resulteert in 19 inzichten over leiderschap die aanzetten tot persoonlijke, kritische reflectie en die inspireren tot actie.

Timing en sprekers
 • 10.00- Ontvangst

 • 10.30- Michel De Coster (ceo Zapfi, bassist De Mens, auteur ‘No Nonsense’): ‘Brains, Heart & Guts’

 • 11.30- Dr. Hester Duursema (RebelGroup): ‘De groep als basis voor leiderschap: inzichten uit wetenschappelijk onderzoek’

 • 12.15- Broodjeslunch

 • 13.15- Luc Deflem (ceo Securex): ‘Leiderschap ontwikkelen doorheen de organisatie: iedereen leider?’

 • 14.00- Introductie workshops

 • 14.15- Workshops, geanimeerd door Silja Voordeckers (Krauthammer), Luc Deflem en David Ducheyne (Securex) en Hester Duursema (RebelGroup)

 • 15.30- Presentatie inzichten en discussiepunten workshops

 • 16.15- Conclusies

 • 16.30- Netwerkdrink


 • Plaats: Brussels 44 Center, Zaal Brel
  Datum: Donderdag 7 november 2013, van 10.00 tot 17.00 uur.

  Deelnamevoorwaarden

  De deelnameprijs bedraagt 150 € (+ 21% btw) voor leden van HR Square en 250 € (+ 21% btw) voor niet-leden.
  Annuleren kan niet, vervanging is altijd mogelijk.

  Schrijf hier in.

  Lees meer over

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen