< Terug naar overzicht

HR-professionals steeds minder tevreden met hun job

De jobontevredenheid stijgt wereldwijd bij de HR-professionals, voornamelijk omdat ze het gevoel hebben dat ze geen belangrijke rol spelen in hun bedrijf. Ook een gebrek aan voldoende werkmiddelen zorgt voor onvrede.

Het aantal HR-professionals dat ‘zeer tevreden’ is met hun job, is het afgelopen jaar gedaald van 37% naar 32%. 4% meer professionals verklaarden ‘niet erg tevreden’ te zijn en 1% extra verklaarde ‘helemaal niet tevreden’ te zijn. Meer dan één op de vier is dan ook van plan om het komende jaar van job te veranderen, dat is zo’n 4% meer dan in 2014.

Albert Ellis, de chief executive van het recruitment- en outsourcingsbedrijf Harvey Nash, waarschuwt dat “de groeiende jobontevredenheid een signaal is om te handelen voor de senior business executives die het beste uit hun HR-afdeling willen halen.”

Zonder invloed

Het onderzoek reikt ook enkele mogelijke verklaringen aan voor die groeiende ontevredenheid. Zo daalde het aantal HR-professionals dat gelooft een belangrijke rol in hun organisatie te spelen het afgelopen jaar met 7%.

Daarnaast is amper 55% tevreden met de manier waarop het HR-team aanvaard wordt door de rest van het bedrijf, een daling van zo’n 3%. Steeds minder professionals geloven dus dat ze met hun HR-afdeling een belangrijke rol spelen in het succes van hun organisatie.

HR-zorgen

De studie concentreerde zich tevens op de bekommernissen waaraan de HR-professionals hechten. Daar valt voornamelijk de zorg omtrent de vergrijzing van de arbeidskrachten op. Het afgelopen jaar steeg die bekommernis met maar liefst 11%, al blijven de zorgen om de toestand van de arbeidsmarkt op nummer één staan.

Ook het ‘nieuwe werken’ blijft een aandachtspunt voor heel wat HR-afdelingen, zo’n 28% van de ondervraagden wil flexibel werken het komende jaar initiëren. Ook het verlonings- en retentiebeleid blijft een extra aandachtspunt, bij respectievelijk 59% en 47% van de werkgevers.

Daarnaast viel ook de dalende tevredenheid over het diversiteitsbeleid op. Slechts 52% van de HR-professionals verklaarde tevreden te zijn met vooruitgang op het vlak van diversiteit, in 2014 was dat nog zo’n 59%.

LinkedIn als rekruteringstool 

Op het vlak van rekruteren speelt LinkedIn een steeds belangrijkere rol voor de HR-professionals. In 2014 stelde 37% dat LinkedIn een ‘zeer belangrijk’ element was in hun rekruteringsstrategie. Vandaag verklaart 44% dat. Daarmee stijgt LinkedIn dubbel zo snel in populariteit als andere rekruteringstools.

Ondanks het stijgende belang van de sociale media, wordt het slechts als zevende gerangschikt in de lijst van HR-communicatietools. De intranets, ‘good old fashioned’ meetings en presentaties blijven daar de kern uitmaken.

Deze bevindingen blijken uit een studie van Harvey Nash in meer dan dertig landen, voornamelijk in Europa en Azië. Er werden zo’n 1217 HR-professionals ondervraagd, waarvan de meeste 20 tot 30 jaar ervaring hadden. 51% van de ondervraagden is werkzaam in Continentaal Europa, 33% in het Verenigd Koninkrijk en 9% in Azië.

Bron: SHRM (shrm.org)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen