< Terug naar overzicht

HR mikt steeds meer op personeelstevredenheid

Door de heropleving van de arbeidsmarkt en een stijging van het aantal vacatures, vormen de personeelstevredenheid en het behoud van waardevolle werknemers de HR-uitdagingen in 2016.

De Belgen zijn duidelijk optimistisch over de nationale economie. 72 procent van de leidinggevenden en 65 procent van de kandidaten gelooft dat 2016 betere tijden brengt. Zo blijkt uit onderzoek dat Walters People bij meer dan 1000 werknemers en leidinggevenden uitgevoerd heeft.

De meeste managers (51 procent) en werknemers (54 procent) verwachten dat het aantal vacatures in 2016 stabiel zal blijven. Maar heel wat collega’s zijn optimistischer: 4 op de 10 managers en een derde van de werknemers geloven dat 2016 meer vacatures brengt. De bevindingen in het eerste trimester geven hen alvast gelijk.

Personeelstevredenheid als retentiemiddel

In die context hoeven HR-afdelingen zich niet langer te concentreren op reorganisaties. Slechts 12 procent van de managers ziet dat nog als dé uitdaging voor 2016. De aandacht verschuift steeds meer naar het vergroten van de tevredenheid en toewijding van de medewerkers.

Bijna de helft van de leidinggevenden stipt dat dan ook aan als dé uitdaging voor dit jaar. Daarnaast maakt bijna een derde zich zorgen om het vertrek van waardevolle krachten. En met reden: 6 op de 10 ondervraagde werknemers overwegen een overstap naar een ander bedrijf om carrière te maken. De helft van de respondenten zou bij de huidige werkgever blijven als die dezelfde doorgroeimogelijkheden biedt.

Doorgroeimogelijkheden

De doorgroeimogelijkheden vormen meteen de sleutel tot de tevredenheid van het personeel. 37 procent van de managers gelooft dat hun werknemers het bedrijf wegens een gebrek aan doorgroeimogelijkheden verlaten. 29 procent probeert dat effectief te voorkomen door volop op interne carrièremogelijkheden in te zetten.

Op hun beurt geeft 80 procent van de werknemers aan dat ze een uitdagende jobinhoud belangrijk tot zeer belangrijk vinden wanneer ze uitkijken naar een nieuwe werkgever. De jobinhoud scoort daarmee bijna even goed als het loon (82 procent).

Bron: De Standaard (standaard.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen