< Terug naar overzicht

HR-manager ziet onvoldoende de voordelen van telewerk

HR-verantwoordelijken zien zichzelf vaak als de stuwende kracht achter de invoering van telewerk, maar in werkelijkheid hebben ze er slechts weinig invloed op. Dat blijkt uit een onderzoek van LogicaCMG.

LogicaCMG is een internationale aanbieder van management en IT-oplossingen, systeemintegratie en outsourcing, heeft ervaring in draadloze technologie en ondersteunt klanten in telecom, financiële dienstverlening, energie en nutsvoorzieningen, industrie, distributie en transport en de overheid. Het onderzoek van LogicaCMG concentreerde zich op HR-verantwoordelijken van grote bedrijven uit Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Meer dan de helft van de ondervraagden was ervan overtuigd een belangrijke rol te zullen spelen in de evolutie naar telewerk. Nochtans is slechts 25% van hen effectief betrokken bij de definiëring van een strategie en wordt slechts 29% betrokken bij de uitvoering ervan, ook al is 80% van de ondervraagden van mening dat telewerk de productiviteit van de werknemer verhoogt en het imago van het bedrijf ten goede komt. Het blijkt zelfs dat de ondervraagde HR-verantwoordelijken zelf de meest enthousiaste gebruikers zijn van deze technologie. Meer bepaald 69% van hen gebruikt tele-oplossingen om e-mail te checken en 66% gebruikt het voor toegang tot het internet. Maar het HR-departement kan meer doen. Het kan bijvoorbeeld duidelijk aangeven welke de praktische voordelen van telewerk zijn die ook een positieve invloed hebben op de werknemer. Bijvoorbeeld de toegang tot het timesheet- en onkostensysteem van buiten het kantoor. Deze mogelijkheid verzekert een efficiënt en gestroomlijnd betalingsproces, wat voor de werknemer een tijdige uitbetaling van het loon betekent. Daarnaast hebben werknemers op elk moment toegang tot essentiële bedrijfsinformatie, waar zij zich ook mogen bevinden.
Conclusie van de studie: “Niemand twijfelt aan het potentieel van efficiënt telewerk, maar er is een tegenstrijdigheid tussen wat het HR-departement denkt te kunnen verwezenlijken en wat het effectief bereikt. Zo is het niet alleen verantwoordelijk voor het overgrote deel van de opleiding en de ondersteuning, tot op vandaag is de HR-afdeling de enige voorstander van deze werkmethode. Daarom is het belangrijk dat de HR-afdeling niet alleen richtlijnen en processen ontwikkelt, maar dat ze ook optreedt als informatiekanaal voor het kader en de senior managers, zodat deze ervoor kunnen zorgen dat de strategische voordelen gerealiseerd en gecommuniceerd worden doorheen alle lagen het bedrijf.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen